Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
7 в ареста след спецакцията в две онкоболници
5 Октомври 2018
Става дума за болница "Йоан Павел" в София и болница "Свети Мина" в Благоевград
Седем са задържаните след спецоперацията на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Става дума за болница "Йоан Павел" в София и болница "Свети Мина" в Благоевград. Двама са лекарите, те са от столичното заведение, като единият от тях е управителят на болницата, има един фармацевт от болницата в Благоевград и още четири лица, които фактически са участвали в реализирането на схемата.

Тя работила по следния начин: Лекарства за онкоболни, за които Здравната каса е платила, за да бъдат използвани в онкологичните лечебни заведения, преминавали през две схеми (виж по-долу), за да излязат от болниците и след това през фирма, която е лицензирана за реекспорт, и заминавали най-вероятно, според зам. главния прокурор Иван Гешев, за страна от Европейския съюз. Преди време, когато имаше подобна схема за реекспорт, стана ясно, че разликата в цените на онколекарствата у нас и в страните от Евросъюза е в пъти повече като печалба.

При едната схема, след като лекарствата, за които НЗОК е платила, пристигали в болничните заведения, те се описвали като поставени на пациенти, в конкретния случай става въпрос за вливания на лежащо болни в съответната онкология. Оказва се, че такива вливания не е имало, а всичко е било само на книга. Лекарствата излизали от болницата и през съответната лицензирана фирма за реекспорт отпътували там, откъдето носели печалба.

Не може да се кажи дали има реално пострадали хора, тъй като разследването продължава. Става дума за схема, която е действала от средата на миналата година и в момента чрез разпити се изяснява как е била прилагана, както и колко души е засегнала.

Втората схема е свързана с подмяна на лекарства, които е трябвало да бъдат поставяни на болни, с други, чийто състав тепърва се изследва, отново с цел да бъдат изнесени от страната и да бъдат продадени.

Най-вероятно утре ще стане ясно за колко от арестуваните прокуратурата ще иска постоянно задържане. 

От прокуратурата, тук не става въпрос за разследване на болници, а за разследване на хора, които работят в тези болници.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов не потвърди, но и не отрече, че се проверява и трето болнично заведение. 

Задържаната фармацевтка от болничната аптека на онкологичната болница „Свети Мина“ в Благоевград не се е явила днес на работа, а телефонът й е изключен, съобщи директорът на здравното заведение. Разпитан е и ръководителят на болничната аптека, но той за сега не е сред задържаните.

Директорът на болницата д-р Георги Георгиев заяви за „Хоризонт“, че случаят е много неприятен и хвърля петно върху целия екип и самото лечебно заведение. Той е убеден, че компромис с лечението на пациентите не е имало, но въпреки това контролът ще бъде силно завишен. Онкоболницата започна нормално работния ден, няма сътресения в приема на болни и назначеното им лечение.

От началото на годината в аптеката има специално създаден бокс, в който се правят разтворите с лекарства за вливанията на онкоболните с цел точното дозиране и пълноценно използване на медикаментите, заради което е назначен и клиничен фармацевт.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.