Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Красимир Влахов е новият конституционен съдия от квотата на парламента
5 Октомври 2018
Влахов беше подкрепен от депутатите от ГЕРБ, “Обединени патриоти", ДПС и "Воля" от БСП се въздържаха
Красимир Влахов е новият конституционен съдия от квотата на парламента. Той бе избран със 137 гласа “за“ , а 55 депутати се въздържаха, предаде БНР. Влахов беше подкрепен от депутатите от ГЕРБ, “Обединени патриоти", ДПС и "Воля" от БСП се въздържаха. След избора Влахов заяви: 

“Съзнавам високата отговорност, която току-що ми възложихте и няма да отстъпя от нея“.

До избора обаче депутатите преминаха през спорове за прозрачността, Цветан Цветанов от ГЕРБ даде за пример процедурата по избора и посъветва президентството:

“Никой в момента не знае каква е процедурата за избора на конституционен съдия, който ще бъде направен от президентската институция. Призовавам президента на страната – нека бъде много по-внимателен, да наблюдава внимателно какви са процедурите и прозрачността, която проявява българският парламент и се надявам, че той ще направи подобни обсъждания“, заяви Цветанов.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов попита депутатите от БСП: 

“Защо оттеглихте кандидатурата на Янаки Стоилов, защо за втори път отмъщавате на един прекрасен юрист, на един прекрасен конституционалист“, попита Кирилов. 

Цветан Цветанов анализира действията на социалистите и посочи, че липсата на състезателно начало е предизвикано от липсата на подходяща кандидатура за номиниране “защото вие искахте да заложите на партийната си кандидатура г-н Янаки Стоилов, който аз уважавам изключително много като парламентарист и българския парламент загуби едни достоен депутат от това, че предпочетоха вас пред него“, посочи Цветанов.

Депутатът от БСП Крум Зарков реагира:

“Доц. Янаки Стоилов оттегли своята кандидатура с думите “в уреден мач не играя. Прав е, той не заслужава да го използвате по начина, по който го използвате, той освен голям парламентарист е голям конституционалист и ще продължава да върши една не по-малко важна работа, от работата от тази на конституционен съдия, а именно преподавател по право в Софийски университет. Тежеше на мястото си и тук, но не сте вие, които решавате кой ще издигнем и как, просто се чувствам омерзен“, коментира Зарков.

Колегата му от БСП Валери Жаблянов коментира: “Не мога да разбера принципа, по който разсъждават част от колегите, че ако всички не се строят зад физкултурника – няма да има упражнения на двора“.

Влахов подчерта пред журналисти в парламента, че най-важната и отговорна задача е стриктно да изпълнява Конституцията и да пази върховенството на закона:

„Съдия, избран за член на КС, не може да направи друго изявление, освен това, което се съдържа в клетвата при встъпването като член на този орган, а именно – да пази върховенството на Конституцията, което съм обещал да правя, и разбира се, ще правя. Благодаря ви“.

На въпрос как ще коментира изказванията на левицата, че изборът му е предрешен, съдия Влахов посочи: „Аз имах случай, още преди няколко дни при изслушването ми и след изслушването ми в комисията по правни въпроси, да заявя единствено, че това, което е в моята воля и възможности, е да приема предизвикателството и да се постарая да се представя достойно, с което се надявам да съм се справил. Другото е извън мене“.

Пред народните представители Влахов разви свои виждания за тълкувателната дейност на Конституционния съд и за индивидуалната конституционна жалба. По мнението на Влахов, би могло да се помисли да се даде възможност и на съдилищата да подават жалби в Конституционния съд. В момента в 22 членки на Евросъюза има индивидуална конституционна жалба, а в 6, сред които и България – няма.

По-рано остър сблъсък между ГЕРБ и БСП беляза процедурата по избора на конституционен съдия от квотата на парламента.

До избора обаче  депутатите преминаха през спорове за прозрачността. Цветан Цветанов от ГЕРБ даде за пример процедурата по избора и посъветва президентството.

"Никой в момента не знае каква е процедурата за избора на конституционен съдия, който ще бъде направен от президентската институция. Призовавам президента на страната – нека да бъде много по-внимателен".

Депутатите от БСП се въздържаха от подкрепата си за кандидата Красимир Влахов.

От ГЕРБ упрекнаха социалистите с оттеглянето на техния кандидат Янаки Стоилов. Изказването на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов предизвика спор в пленарната зала: "Само да кажа, че, за да няма това състезателно начало, за което говорите, е липсата ви на подходяща кандидатура, която можете да номинирате, защото вие искахте да заложите на партийната си кандидатура – господин Янаки Стоилов, който аз уважавам изключително много като парламентарист. Господин Влахов, вие заслужавате да бъдете конституционен съдия и не трябва въобще да се притеснявате от това, което ще има като "въздържал се" от страна на БСП. Те винаги са против за всичко хубаво, което се случва в държавата, и всяка една прозрачна процедура, която може да направи българският парламент".

Депутатът Крум Зарков реагира: "Защо ще се въздържим? Защото говорим не за спазване на Конституцията, а Конституцията повелява, че всеки народен представител има право на своето мнение, становище и лично убеждение, а не е просто гумен печат, с който да легитимира предварително взети решения. Чухме ли Конституционен съд? Чухме ли нещо, свързано с темата, за която говорим? Доскоро мислех, че вие не искате да водите този дебат. Вече съм убеден, че вие не можете да водите този дебат".

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов попита депутатите от БСП: "Защо отеглихте кандидатурата на Янаки Стоилов? Защо за втори път отмъщавате на един прекрасен юрист?"

Крум Зарков отговори: "Доц. Янаки Стоилов оттегли своята кандидатура с думите: "В уреден мач не играя". Прав е, той не заслужава да го използвате по начина, по който го използвате".

Съдията от Върховния касационен съд Красимир Влахов беше единствен кандидат. Той премина изслушване и в правната комисия на Народното събрание, като получи подкрепата на депутатите от ГЕРБ, „Обединените патриоти“ и ДПС, въздържали се гласуваха представителите на левицата.

Излъченият от парламента конституционен съдия ще се закълне в Конституционния съд на 13-и ноември, заедно с още трима нови съдии. Тази година Конституционният съд трябва да бъде попълнен с още трима съдии поради изтичане на мандати – един съдия от квотата на президента и двама – от квотата на съдебната власт.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.