Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Депутатите решиха на автобусите да има обезопасителни колани и видеорегистратори
14 Септември 2018
Предложенията са част от мерките в Закона за пътищата, инициирани след катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души
Депутатите гласуваха, че автобусите трябва да разполагат с обезопасителни колани и видеорегистратори. Предложенията са част от мерките в Закона за пътищата, инициирани след катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души.  Промените в Закона за пътищата бяха гласувани на второ четене.

Станислав Иванов от ГЕРБ е категоричен, че едва хиляда автобуса трябва технически да бъдат изпитвани и преоборудвани.

"Автобусите са девет хиляди, но като махнем всички, които са закупени от Министерство на образованието и науката, които са  в градски транспорт и са произведени след 99-а година, немски автобуси - ще останат не повече от хиляда автобуса, които ще се наложи може би типово да бъдат изпитвани и да бъдат одобрени".

Георги Свиленски от БСП предупреди, че в закона се залагат объркващи текстове и малките общини ще останат без автобусен транспорт и предложи:

"Казваме, че всички автобуси трябва да имат колани. Това се записва в Закона за движение по пътищата и не допускаме регистрация на автобус без колани. Просто не може да бъде регистриран в България автобус без колани".

Халил Летифов от ДПС постави въпроса и кога ще излезе наредбата за изискванията към видеорегистраторите в автобусите. „Моят мобилен телефон система за видеонаблюдение ли е, след като мога да си я монтирам, да си пусна и има памет“, попита Летифов. 

Рамадан Аталай от ДПС заяви, че не се знае кой ще контролира водачите, дали са поставили коланите и какъв ще бъде типа на видеорегистраторите.

“Ще подкрепим този законопроект с ясното съзнание, че това не решава този проблем. Трите катастрофи с автобусите бяха с инсталирани предпазни колани. Казвате, че до 30 километра може да не се слагат колани, разстоянието между Мадан и Смолян е 30 километра, а знаете ли какви пропасти има?“, посочи Аталай. 

Вчера депутатите окончателно приеха въвеждането на електронните винетки за леките автомобили и тол такса за камионите, на база изминато разстояние.

Автобусите трябва да имат задължително колани и  технически устройства - видеорегистратори, с които ще се заснема пътната  обстановка и водача по време на движение. Това предвиждат преходните и заключителни разпоредби в Закона за пътищата. Изключението ще важи само за автобусите, които извършват специализиран превоз по маршрут на кратки разстояния до 30 километра, тъй като при тях се  разрешава да има и правостоящи. 

Съгласно разпоредбите превозвачите ще имат шестмесечен гратисен период за оборудване на автобусите с колани, като след изтичане на срока ще подлежат на санкции. За шофьорите на автобуси без колани глобата ще е 500 лева, а за транспортната фирма - 3 хиляди лева. При липса на видеорегистратори, фирмите превозвачи ще бъдат глобявани с 1 500 лева. 

По-рано депутатите удължиха с 10 дни работата на временната анкетна комисия в Народното събрание, която разглежда сигналите на Николай Колев - Босия за злоупотреби при получаването на шофьорски книжки.

До 28 септември ще се анализират нови сигнали.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Експерт
14 Sep, 2018 | 19:06

И с това ще се приключат всички мерки, а виновните чиновници, дето са направили проекта за участъка, няма да се подведат под отговорност?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.