Факти, Анализи, Коментари
   12 Ноември 2018
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Владимир Дончев: Царя има пълното основание за собственост върху имотите си
13 Септември 2018
Дончев беше категоричен, че дворците не са строени с държавни пари
Като юрист смятам, че Царя има пълното основание за собственост върху своите имоти. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Владимир Дончев, бивш депутат от НДСВ.

„Задавам си въпроса защо след като комунистите навремето чрез закон са отнели личните имоти на наследниците на Фердинанд и Борис, сегашното демократично управление и справедлив съд не им ги връща”, допълни Дончев.

По думите му освен на недвижимите имоти е имало и опис на ценни движими вещи.

„Тези вещи също са били одържавени и след това всъщност реално са били откраднати. Сега се намират по частни колекции, при бивши хора от „Държавна сигурност”.  Всички тези хора, които са ги присвоили, имат интерес въпросът с „царските имоти” да не бъде разрешаван в полза на наследниците на цар Борис и цар Фердинанд. Някой от ценните часовници в колекцията на цар Борис може би е по-скъп и от двореца „Врана”, подчерта Дончев.

Дончев беше категоричен, че дворците не са строени с държавни пари. „Позицията на адвокатите на държавата е основана на базата на твърдението на съда за правната същност на интендантството, като те приемат, че то представлява държавна институция. Това в никакъв случай не е така, защото според Търновската конституция всяка държавна институция трябва да бъде учредена със закон. Шефът на интендантството е бил назначаван от цар Фердинанд, той е управлявал от цивилната листа на царя и е действал по упълномощаване, тоест той е управлявал личните имоти на царя”, отбеляза юристът.

По думите му самият Симеон Сакскобургготски не е искал да се създаде специален закон за имотите, „и то само от скромност”. „Неговото разбиране беше, че решението на Конституционния съд, с което беше обявена протиконституционността на закона, с който са отнети имотите, е напълно достатъчно”, уточни Владимир Дончев. 

„Сегашните политици тръгнаха по леката популистка линия да угодят на „вековната злоба на роба” и да  бъде намерен отдушник за положението на хората в момента. Същите хора, които посрещаха Симеон и викаха: „Осанна”, сега първи вземат камък, за да хвърлят срещу него, защото не ги е оправил. Очакването някой да ги оправи води до твърде високи очаквания и оттам и злобата срещу Симеон”, коментира той.

Дончев отбеляза, че със Сакскобургготски са били близки служебно, но от 10 г. не поддържат връзка. Той припомни също, че е един от изключените от НДСВ. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  И З Б Р А Н О
  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително