Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
20 фирми свързани с данъчните измами по случая „Карнобат”
7 Септември 2018
Обвинените след спецакцията са осем, сред които собственикът на „Винпром Карнобат” Миню Стайков, синът му Стайко и синът на кмета на Карнобат Иван Димитров
Общо 20 са дружествата с легална дейност, който са свързани помежду си и участват в данъчните измами по случая „Карнобат”. Това стана ясно от брифинг на ръководителя на спецпрокуратурата Даниела Начева.

Обвинените след спецакцията са осем, сред които собственикът на „Винпром Карнобат” Миню Стайков, синът му Стайко и синът на кмета на Карнобат Иван Димитров.

Според изнесените от Начева данни разследването по случая е започнало още през юли 2018 г., когато е открита фабриката за производство на цигари. „На място открихме цех с машини и помещения за работници. Машините към момента на операцията не работеха и работници там нямаше”, уточни Начева.

На място са открити цигари на стойност 3 млн. лв.

Разследването на спецпрокуратурата е установило също, че цигарите от фабриките в Карнобат са продавани както у нас, така и на територията на други държави в ЕС.

„Става въпрос за чуждестранни марки. Назначени са експертизи, за да се установи конкретният вид тютюн, който се използва. Не е сигурно дали тези цигари не са доста по-вредни от въведения стандарт”, коментира прокурор Ангел Кънев по време на блрифинга.

Фабриката е работила две години, като сред служителите ѝ има и такива с чуждестранен произход.

По повод арестуваните и обвинени 8 лица, Начева коментира, че всички са свързани по един или друг начин с търговските дружества – като управители или служители.

„След цялостен анализ стигнахме до данни, че освен всичко друго се извършват и данъчни престъпления”, коментира Начева.

„Проследихме дейността на дружествата и след изземвания във „Винпром Карнобат” сме сезирали агенция „Митници”, която в момента извършва инвентаризация на всички складови помещения”, коментира още Начева.

Тя допълни, че са установени и потоци от пари с неясен произход, което сочи за извършване на нелегална дейност. „Тези пари се влагат в легалната икономика чрез различните връзки между фирмите”, допълни Начева.

От бюджета на две от фирмите са спестени 1,6 млн. лв. от данъци, установи още спецпрокуратурата.

До момента са заложени 40 данъчни ревизии на различни дружества, претърсени са 38 адреса. Открити са и печати на кухи фирми, сред които и една банка, която оперира на територията на страната ни.

Печатът на банката е открит в дома на счетоводител на една от фирмите, който пред разследващите заявил, че не е експерт и нищо не разбира от счетоводство. Мъжът е със средно образование.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.