Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2019
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Томислав Дончев: Работи се постоянно за възстановяването на 25 терабайта информация в Търговския регистър
15 Август 2018
По думите му две са основните задачи - възстановяване на дейността на регистъра и да се установи кой е виновен
Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че проблемът с блокирания от дни Търговски регистър е чисто технически, съобщава КРОСС. "Става дума за технически проблем - изгорели дискови устройства. Последните 6-7 дни се работи постоянно за възстановяването на 25 терабайта информация", обясни той.

"Не очаквайте да ви успокоявам. Това е изключително сериозна ситуация и никой не би трябвало да я подценява. Не може да се говори за загуба на информация. Абсолютно невъзможно е тя да се манипулира или някой да се възползва от нея", успокои обаче Дончев.

По думите му две са основните задачи - възстановяване на дейността на регистъра и да се установи кой е виновен.

"Въпреки че става въпрос за технически проблем, допускаме, че някой да не си е свършил достатъчно добре работата. Това не е единственият архив в държавата. Имаме наредби как трябва да се съхранява подобна информация.

Предвид факта, че от всяка такава ситуация трябва да се взима поука, може би на Министерския съвет ще бъде предложено създаването на допълнителна система, където да се съхранява тази информация и да си гарантираме, че тя може да бъде възстановена от там", обясни още вицепремиерът пред Нова тв.

Междувременно от Агенцията по вписванията уведомиха бизнеса през медиите, че от тази сутрин, 15 август, в изпълнение на поетия ангажимент, потребителите могат да извършват справки за актуалното състояние на фирмите в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел.

"Продължава работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра. Характерът на технологичните процеси предполага регистърът да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни не по-рано от следващата седмица.

Агенция по вписванията отново подчертава, че нарушаването на работата на регистъра не е свързано със злонамерена външна намеса, нито е свързано с инцидент в киберпространството. Рискове за злоупотреби с наличните данни не съществуват", заключават от там.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  И З Б Р А Н О
  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително