Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2019
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Престъпна некадърност на поддържащата компания, или умишлено заличаване на данни в Тъговския регистър
14 Август 2018
IT специалистите са наясно – при подобна сложна система каквото и да е форсмажорно обстоятелство да се е случило, в рамките на часове може да бъде възстановена работата му
Има пропуски в поддръжката на държавните електронни системи и това е факт. Доказва го липсата на Търговски регистър вече шести ден. Това заяви по БНР Иво Мирчев, IT специалист, който има собствена фирма. Той допуска две версии за блокирания регистър: престъпна некадърност на поддържащата компания или умишлено заличаване на данни.

Заради блокирания Търговски регистър нотариуси отказват сделки, едната страна от които е юридическо лице, поясни Мирчев. Той определи като "изключително притеснителна" липсата на логично обяснение за срива в регистъра от страна на компетентните институции:

"Държавните институции не казаха нищо, освен че има технически проблем. Ако сме в нормална ситуация, съвременните технологии са на такова ниво, че подобен ключов елемент от националната ни сигурност като Търговския министър – каквото и да се случи с него, в рамките на няколко часа неговото функциониране би трябвало да се възстановява. Фактът, че вече пети, шести ден Търговският регистър липсва, не функционира в никаква своя част и практически няма логично обяснение от съответните институции, го намирам за изключително притеснителен".

IT специалистите са наясно – при подобна сложна система каквото и да е форсмажорно обстоятелство да се е случило, в рамките на часове може да бъде възстановена работата му, категоричен бе експертът. Характерът на съхраняваната информация е такъв, че тя се съхранява обикновено на няколко места, допълни той.

Запитан възможни ли са загуба, подмяна и кражба на данни от Регистъра в подобна ситуация, Иво Мирчев посочи:

"В тази ситуация с Търговския регистър имаме два варианта – или престъпна некадърност на компанията, която е обслужвала Търговския регистър, или съвсем умишлено заличаване на данни. Със сигурност имаме проблем по отношение на поддръжката на самия регистър. Това, което на мен ми изглежда като абсолютно невероятно, е до такава степен да са нарушени процедурите, че да не е останало абсолютно никакво копие на информацията, която очевидно е унищожена под една или друга форма. Спекулативно е да търсим умишлено заличаване на данните, но не виждам друго логично обяснение на това, което се е случило".

"Дори най-малките фирми в IT бранша, и не само, си държат архив на информацията на друг физически носител. Какво да говорим за Търговския регистър, където това е част от задължителните елементи", подчерта Мирчев.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  И З Б Р А Н О
  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително