Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Допълнителни 150 милиона лева обеща правителството на хората с увреждания
31 Юли 2018
Проблемът е, че и те им се виждат крайно недостатъчни, коментира Бойко Борисов
150 милиона лева повече ще бъдат предвидени за хората с увреждания в бюджета за догодина. Това стана ясно след среща на министър-председателя Бойко Борисов и двата протестиращи лагера на хората с увреждания, съобщи БНР. След продължили пет часа разговори премиерът обяви, че на този етап могат да се заделят не малко допълнително средства за догодина: 

"За новия бюджет можем да гарантираме 150 млн. лева повече в тази система. Проблемът е, че и те им се виждат крайно недостатъчни. Ще смятаме още, но все пак трябва да съзнаваме какво в края на краищата държавата може да си позволи. Продължаваме да работим. Над 700 хил. души трябва да получат такава помощ, а 88 хил. е групата, която се нуждае от чужда помощ. Говорим за една огромна група хора“.

Борисов обаче обобщи становището на хората с увреждания, че регистърът към Агенцията за хората с увреждания не работи. В него няма информация, което пречи да се индивидуализират нуждите. 

"Ще използваме времето тази информационна система и тази проверка, която ще направим, да видим дали всичките тези се нуждаят, дали са реално съществуващи", каза премиерът.

Мая Стоицева от протестиращите майки обяви и нова идея, която се обсъжда: "Заговорихме за специализиран орган, който да отговаря за уврежданията в България".

Реформа ще се прави и в предоставянето на помощните средства, каза Адриана Стоименова от представителните организации: 

"Има воля в правителството и в работните групи - те в Министерство на здравеопазването да преминат и оттам през Здравната каса или пък друга институция, вече да има по-голям контрол на разходването на средствата в това направление".

Обединени под мотото "Системата ни убива", вчера майки на деца с увреждания излязоха на национален протест. Те поискаха достоен живот за децата си и истинска реформа в областта на личната помощ. От своя страна национално представителни организации на хората с увреждания настояват готвените промени да бъдат за всички, а не само за децата. 

Преди да влязат при премиера, двата лагера размениха взаимни обвинения.

Омбудсманът Мая Манолова очаква ангажименти от страна на правителството. Тя смята, че това, което в момента предлага социалното министерство, е малко повече пари, които ще се дават отново на калпак:

"Ясно е, че не всичко ще се случи сега и веднага, но трябва да има ясна заявка, че реформата е започнала. Освен месечната финансова подкрепа, която предлага министърът, трябва да се регламентира ясно личната помощ".

Майките на деца с увреждания очакват реформата да тръгне. Те няма да приберат палатките, имат и брояч, който отброява времето до 1 октомври. Дотогава те искат да бъдат приети три закона: за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги. Вера Иванова ще поиска оставката и на Адриана Стоименова - заместник-председател на Националния съвет за хората с увреждания:

"Как ще се помирим срещу човек, който изкара толкова клевети и толкова лъжи срещу нас, и какво ли не... Като няма такива хора, може и да се случи нещо".

От своя страна Адриана Стоименова не пожела да коментира призива за нейната оставка.

"Няма да го коментирам това. Хората с увреждания, които представлявам аз, също искат лична помощ, но не всички, не на всяка цена, и не за сметка на едни хора спрямо други..."


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.