Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Очаквано Ердоган води убедително на президентските избори в Турция
24 Юни 2018
Той получава 57% след обработени 40% от гласовете
Настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган продължава да води убедително на провелите се днес предсрочни избори за държавен глава. Той получава 57% след обработени 40% от гласовете. Второто място запазва кандидатът на опозиционната Народно-републиканска партия /НРП/ Мухарем Индже с 28,3%. Останалите претенденти получават под 10%, включително кандидатът на прокюрдската Партия на демократичните народи /ПДН/ Селахатин Демирташ, който гласува в затвора в Одрин, откъдето по телефона водеше предизборната си кампания.

Преброени са бюлетините от 9,8% отворени урни от вота за парламент. Народният алианс на управляващите Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и Партията на националистическото действие /ПНД/ засега води с 66,24%, Алиансът на нацията /НРП, Добра партия и Партия на благоденствието/ е с 24,28%, а ПДН със 7,07%. Турските граждани за пръв път в историята избираха едновременно президент и парламент. Право на глас имаха около 60 милиона души. Гласуването се проведе в 81 провинции от 8.00 часа до 17.00 часа българско и местно време. Турските граждани в чужбина дадоха вота си в периода 7-19 юни.

Като цяло изборите преминаха в нормална атмосфера, макар че бяха регистрирани няколко инцидента, включително смъртни случаи. За охраната на реда по време на изборния процес бяха ангажирани над 531 000 служители от силите за сигурност, в това число 264 526 полицаи и 195 695 жандармеристи. Този вот ще промени формата на държавното управление и ще превърне Турция от парламентарна в президентска република. Според последните поправки в Конституцията, които влизат в сила още утре, всички лостове на изпълнителната власт ще бъдат в ръцете на президента, а парламентът ще се отдаде единствено на законодателните въпроси. Така щяла да се минимизира всяка възможност за натиск и влияние на изпълнителната власт върху законодателната.

Според сега действащото законодателство, законопроектите, изработвани от правителството, се пращат в парламентарните комисии и се гласуват в парламента. От утре обаче системата за вземане на решения ще претърпи промени. След като администрацията на министър-председателя се опразни, лично президентът ще внася в парламента законопроектите, при това пряко в ръководството му, а то ще ги разпределя по комисиите. Докато досега министерствата регулираха обществените дебати и становищата на експертите, и внасяха в парламента вече завършен проект, а на депутатите им оставаше само да правят промени в текстовете, вече по силата на новата система парламентарните комисии ще организират обществените обсъждания. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.