Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Експерти поискаха 1000 лева гражданска отговорност
16 Юни 2018
Експерти, които я подкрепят, казват, че в страните, където тя е въведена, катастрофите намаляват драстично
Тази сума е изчислена по системата „бонус малус". Експерти, които я подкрепят, казват, че в страните, където тя е въведена, катастрофите намаляват драстично. Според скептиците обаче с нея може да се злоупотребява, предава Нова тв.

В момента „Гражданска отговорност" се изчислява като се започне от мощността на автомобила, опита и възрастта на водача, населеното място, в което се движи колата, и предназначението й.

С въвеждането на новата система „бонус-малус" ще бъдат въведени досиета както на шофьорите, така и на самите автомобили - кой, кога и как е участвал в пътнотранспортни произшествия.

Спрямо тези досиета ще се изчислява застраховката. Така сумата при хулиганите на пътя може да достигне до над 1000 лева, докато намаленията за примерните водачи - до 40%.

Докладът с предложения за „бонус-манус" системи, представен пред Комисията за финансов надзор, е изготвен от чуждестранен консултант и направен въз основа на данни на „Пътна полиция" и Гаранционния фонд.

Всяка система е организирана по различен начин и включва различни показатели.

В Германия, например, има 138 милиона комбинации, с които да бъде изчислена сумата.

Там катастрофите са намалели с 13%. Водачите ще могат да попадат в един от 25-те класа шофьори спрямо своето досие на пътя.

Произшествията ще се разделят в седем категории спрямо тежестта на инцидента. Според Асоциацията на пострадалите при катастрофи, макар и добър, моделът е закъснял. За изправните шофьори новият модел е добре дошъл, стига обаче да се изчислява справедливо.

Тепърва предстои отговорните институции да прочетат и анализират 95-те страници на доклада, предлагащ 11 варианта на модела.

Той ще бъде оценен от Транспортното министерство и МВР.

Финалният вариант ще бъде избран от Комисията за финансов надзор, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министъра на вътрешните работи, като общественото  обсъждане ще бъде инициирано през септември тази година.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Шофьор
17 Jun, 2018 | 17:51

Склонен съм да подкрепя тази теза. Може би това ще укроти повечето шофьори


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.