Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Сблъсъци пред Министерството на енергетиката
24 Април 2018
Протестиращите миньори освиркаха министър Теменужка Петкова и поискаха нейната оставка
Напрежението пред Министерството на енергетиката ескалира, протестиращите миньори освиркаха министър Теменужка Петкова и поискаха нейната оставка. „В рамките на срещата днес продължихме диалога. Искам да отбележа, че мините са на положителен резултат – 7 милиона лева. Увеличени са приходите им спрямо 2016 г. с 56 милиона лева. Колегите получават редовно своите възнаграждение и социални добавки. Мисля, че климатът е добър“, каза министър Петкова.

Тя обясни, че миньорите имат претенции във връзка с увеличаването на цената на въглищата с цел инвестиции в техниката. Министър Петкова посочи, че такива инвестиции се правят. В момента е в ход обществена поръчка за рехабилитацията на 5 багера за 85 милиона лева. „Правим всичко необходимо, за да осигурим добри условия за труд, но миньорите са в правото си да имат претенции към нас. Това, за което се разбрахме е другата седмица да отида на посещение в мините“, заяви Петкова.

Попитана дали е притеснена от протестиращите, тя каза, че няма как да не е притеснена. Министър Петкова отново повтори, че мините са на положителен финансов резултат. „Вие помните, когато поехме управлението през 2014 г. мините нямаха пари за заплати. В момента те са на 7 милиона печалба. С увеличени приходи, с увеличени заплати от 10%. Правим всичко необходимо“, повтори енергийният министър. Тя подчерта, че за всички трябва да е ясно, че въглищата са изходна суровина за енергетиката и такова едно увеличение на цените на въглищата би се отразило неблагоприятно на мините в Маришкия басейн. „Поех другата седмица ангажимент да бъда сред колегите на място“, каза още министър Петкова.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви след преговорите, че министър Петкова няма вярна информация за случващото се. "Това, което казахме на министърката е, че тя най-вероятно не получава вярната информация за случващото се в мини „Марица Изток“. Нея я водят там на панорамата да гледа лъскавите багери и с това и се изчерпва представата за случващото се в мини „Марица Изток“, каза той. Манолов заяви, че министър Петкова се е съгласила да види истинското лице на мините следващата седмица, което ще й бъде показано от миньорите. След тези думи на Манолов протестиращите отново започнаха да освиркват и да викат „Ууу“. „Чухме познатите неща, които са ни известни до безкрайност за взаимната връзка на всички компоненти, които съставляват целия енергиен комплекс. За връзката между мините, ТЕЦ-овете и т.н. и колко са важни за енергетиката“, добави президентът на КТ “Подкрепа“.

Протестът и исканията на миньорите

Миньори от „Марица Изток” се събраха на пл. „Ал. Батенберг” в столицата, откъдето пешеходно стигнаха до министерството на енергетиката. Там те внесоха своите искания. „Тук сме, защото искаме увеличаване цената на въглищата и да защитим „Марица Изток”, за да продължи да съществува предприятието”, казва Иван Манев, който работи в предприятието. Председателят на миньорската федерация към КТ "Подкрепа" Владимир Топалов, обясни, че предприятието осигурява около 40% от енергетиката на страната. Липсата на гарант за съществуването му обаче може да доведе до риск за сигурността на България, което не трябва да се допуска.

„В момента един тон въглища натурален е 17.50 лв. Ние искаме в момента той да стане 18.50 лв., от 1 октомври да го увеличим с още 1 лев. Само за сравнение един тон пясък, който е от реката струва 22 лева”, обясни Топалов. Председателят категорично оправда думите на енергийния министър Теменужка Петкова, че това ще доведе до скок в цената на тока. Към този момент нищо не налага това, твърди Топалов. Той обърна сериозно внимание и на новите стандарти, по които ще трябва да работят централите от 2020 година. Според него те ще доведат до масов фалит на въгледобивните предприятия, защото няма да могат да отговорят на тях. Затова иска те да бъдат преразгледани и направени според спецификите на всяка държава.

Президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов коментира категоричния отказ на Теменужка Петкова, която миналата седмица каза, че няма да изпълни исканията им. „Във всеки случай ще се опитаме да поговорим с мир. Това днес е полумир. Проблемът е много сериозен ако влезем в него. Той се състои в това, че мини „Марица Изток” продава въглища около себестойността си, малко отгоре, малко отдолу и по този начин субсидират енергетиката така да се каже по веригата нататък. Проблемът би бил по-малък ако балансите излизаха, ама те не излизат, защото в мини „Марица Изток” се работи с изключително остаряла техника, в много лоши условия на труд”, каза Манолов. Според него държавата трябва спешно да се намеси и да субсидира работата на въгледобивните предприятия, за да не се допуска колапс в енергетиката. Манолов добави, че проблемите на мините не трябва да се решават за сметка на топло-електрическите централи, а да се търси комплексен подход. Той заяви, че ще продължат да се противопоставят на водената политика от държавата ако не бъдат чути и не бъдат изпълнени исканията им. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.