Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Барометър: ГЕРБ - 26%, БСП - 21,1%, Обединени патриоти - 8,4%, ДПС - 5,7%, Воля - 1,7%
3 Април 2018
65% одобряват позицията на правителството за въздържаност в конфликта Великобритания-Русия
Ако изборите за Народно събрание се провеждаха днес ГЕРБ биха имали 26% от гласовете, БСП - 21,1%, Обединени патриоти - 8,4%, ДПС - 5,7%, Воля - 1,7%, Други - 2,7%, Не подкрепям никого - 2,8%, Няма да гласувам - 29,1%, Без отговор - 2,3%. Това показват данните от телефонно допитване на Агенция „Барометър България", проведено в периода 30 март - 1 април 2018 г. сред 818 пълнолетни български граждани.

65% одобряват позицията на правителството за въздържаност в конфликта Великобритания-Русия да не гоним руски дипломати от страната, като прояви въздържаност в отношението си към конфликта Великобритания-Русия, породен от случая „Скрипал".

Позицията на България се възприема от обществото като европейска и практически консенсусна, тъй като опозицията - в лицето на БСП, също се солидаризира.

Мнозинството от българите гледат със симпатия към Русия основно заради приноса й в освобождението от турското владичество, продължило 500 години. Единствените противници се очертават изолирани от обществото представители на русофобски среди, но българското общество традиционно е с положителна нагласа към Русия или поне не е антируско настроено.

Решението на България да се откаже от изгонването на дипломати повишава нейната тежест на европейската геополитическа сцена. На фона на противопоставянето между Москва и Лондон се формира търсене за компромисна европейска позиция, която страната би могла да предложи, въздържайки се от резки ходове, както вече беше демонстрирано в релацията ЕС - Турция, където движеща бе посредническата роля на България. Традиционно за тази роля по оста Изток-Запад претендира Австрия, но напоследък и страни от Вишеградската четворка като Чехия и Унгария. София също се възприема като мост между Изтока и Запада и е готова да стане посредник, запазвайки каналите за комуникация и в двете посоки.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.