Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Македония ратифицира договора за добросъседство
15 Януари 2018
Споразумението бе подписано още на 1 август от премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев в Скопие
Македонският парламент официално ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. Споразумението бе подписано още на 1 август от премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев в Скопие. Ратифицирането му в македонския парламент става точно на датата (15 януари), на която през 1992 г. България стана първата страна, която официално призна независимостта на новата държава Република Македония.

Договорът бе ратифициран с 61 гласа „За" и 1 „въздържал се" от общо 120-членния македонски парламент . Опозицията от ВМРО-ДПМНЕ отказа да влезе в залата за гласуването на ратификацията на договора.

"Договорът защитава интересите и на Македония, и на България. Има хубава символика, защото на днешния ден първа България призна независимостта на Македония като държава",  заяви външният министър на Македония Никола Димитров.

Министерството на външните работи на Република България веднага взе отношение и приветства решението на парламента на Република Македония да ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави.

"С този акт се потвърждава волята за изграждане на добросъседски отношения, които са важен елемент от европейската перспектива на всички държави от Западните Балкани.

Република България ще продължи да бъде активна в подкрепата си за европейската интеграция на Република Македония.

Това е стратегически избор на нашата държава, залегнал и в приоритетите на българското Председателство на Съвета на ЕС. Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония е основан на споделени европейски ценности, които правят региона по-единен и по-силен", пишат от МВнР.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пък поздрави своя македонски колега Талат Джафери по повод ратифицирането на договора.

Според изпратеното от нея писмо "ратифицирането на документа е историческа стъпка, с която се потвърждава волята на нашите две страни да продължат усилията си за изграждане на модерни, добросъседски отношения, основани на европейските ценности". Тя изразява своята увереност, че договорът ще даде импулс за развитие на сътрудничеството и приятелството между България и Македония във всички области.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.