Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Парламентът отхвърли президенстското вето за Антикорупционния закон
12 Януари 2018
Президентът смята, че законът не само не предоставя адекватна нормативна основа за справяне с корупцията, но и дори ще затруднява борбата с нея
Всички парламентарни групи, без "БСП за България", отхвърлиха президентското вето и повторно приеха Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, съобщава БНР. Президентът смята, че законът не само не предоставя адекватна нормативна основа за справяне с корупцията, но и дори ще затруднява борбата с нея. ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и партия "Воля" подкрепиха правителствения закон за борба с корупцията. 

Социалистите обаче изразиха убеденост, че  Антикорупционният закон няма да проработи. Те атакуваха състава на Комисията за борба с корупцията да се избира от Народното събрание.Лидерът на БСП Корнелия Нинова попита:Защо не използваме Председателството като шанс да опровергаем всички уж Соросоидни твърдения, че България е най-корумпираната и бедна страна. Корупцията продължава да е проблем номер едно и управляващите продължават не да се борят с нея, а да я прикриват.

Председателят на групата на "Обединени патриоти" в парламента Волен Сидеров определи като грешка на президента да се атакува закона в неговата цялостЗащото ако беше дошъл да се допита до нашата група, щяхме да му кажем точно кои текстове в закона да атакува така, че да ги поправим, защото наистина този закон има нужда от доиздялкване на някои текстове. Сега излиза, че той самият е против това да се приеме закон за борба с корупцията.Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки изрази надежда, че най-накрая ще има справедливост:И този, който понесе отговорност, да бъде за назидание на следващите, които ще искат да бъркат в кацата с меда. И от ДПС,и от ГЕРБ оспориха оценките на БСП, че антикорупционният закон няма да проработи и призоваха да се даде шанс на закона. 

Председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов заяви: Президентът и БСП - вие просто играете в един отбор, но ние играем в отбора на България и ние ще работим винаги водени само от националния интерес и ефективната борба срещу организираната престъпност и корупцията.Данаил Кирилов от ГЕРБ - председател на правната комисия подчерта:Аз започнах все повече да се убеждавам, че може би този закон действително ще бъде един мощен инструмент за решаване на този сериозен обществен, социален, правен, политически проблем. Аз не вярвам на вашите клетви и заплахи, че законът няма да проработи и ще се радвам да можем след година да направим оценка по прилагането на този закон.

Според Крум Зарков от "БСП за България" Антикорупционният закон на правителството няма да проработи:Според този закон, корупцията не е престъпление. Тя е усещане, чувство, възприятие. Нито един от съставите на Наказателния кодекс не успява да я опише, е факт, но това не е просто социално явление. То е патологично. Това е тумор и туморът трябва да се изреже със скалпел, а не да бъде замазан с баданарка.В програмата на депутатите днес е и първо четене на промените в Закона за собствеността, внесени от Министерски съвет, чиято основната цел е удължаване с още пет години на срока за спиране на придобиваната давност спрямо държавата и общините, с оглед максимална защита на държавния и обществен интерес.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.