Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Президентът: Управляващите са на път да изгубят човешкия си облик
15 Декември 2017
Повод за изказването му бе преодоляното от депутатите президентско вето върху Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 година
Управляващите са на път да изгубят човешкия си облик, те посегнаха на надеждата на хората. Това каза пред журналисти държавният глава Румен Радев, който взе участие в 13-ия Национален иновационен форум. А повод за изказването му бе преодоляното от депутатите президентско вето върху Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 година предава КРОСС.

„Аз се надявам и управляващите, и българският парламент да си дават ясна сметка какво се случи през последните два дни. Те са на път да загубят своя човешки облик, защото българите някак си свикнахме да ни се отнемат всички неща, касаещи нашето достойно съществуване в течение на годините - и заплати, и пенсии, и социални права. Но вчера се посегна на последното - на надеждата", коментира държавният глава.

„Това е, което ме притеснява и то нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако предния ден, на заседание на Министерския съвет, в рамките на около 40 минути на масата не се извадиха около 740 милиона лева и се хвърлиха и изчезнаха - по критерии и механизми, които са неясни. Да, обществено значими проекти. Да, основни пътища. Да, едни хора ще стават още по-богати, други хора ще стават още по-бедни и болни", отбеляза още президентът.

„Това нямаше да бъде толкова цинично и брутално и ако партийните субсидии не бяха съизмерими и даже повече от тези 25 до 30 милиона лева, които не просто могат да спасят, те дават много надежда на много хора", каза още той.

„Истински вярвам, че нашите конституционни съдии ще постъпят по съвест, а не под натиск“, коментира държавният глава относно заръката на БСП и омбудсмана, че ще дадат решението на съда.

Президентът Радев продължи с критиките си към управляващите и по други теми.

"Няма дефицит на функции на военно-транспортната ни авиация, има дефицит на стратегическо мислене по отношение на секторите „Сигурност" и „Отбрана", заяви държавният глава.

„С интерес чух, че се търсят функции на военнотранспортната ни авиация. Може би си спомняте какви функции изпълняваше тя и мога да помогна да си спомните, че в периода 2009-2012 г. имаше около 70 полета с много интересни функции", добави президентът.

Румен Радев подчерта също така, че в тези сектори се харчат средства „на парче" и няма ясно фокусирана визия как да се изграждат способности и съвместимост с нашите партньори поне за 10-15 години напред.

„За мен тенденцията на абсолютна разпиляност все повече набира скорост", заяви президентът и добави, че ще постави тези въпроси на Консултативен съвет за национална сигурност. Държавният глава уточни, че следващото заседание на КСНС на 9 януари 2018 г. ще бъде посветено на ангажиментите ни в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Президентът призова за разум при отделените средства за поддръжката на изтребителите МиГ-29. По думите на държавния глава те са наложителни, но може да се коментира много по отношение на параметрите.

„Водещото трябва да бъде новата техника, там да бъде приоритетът. А за МиГ-29 трябва да се съобразяват разходите с това, което ще постигнем в бъдеще. Това важи и за бронираната бойна машина на пехотата, и за многофункционалните модулни и патрулни кораби. Аз също съм задал своите въпроси към министъра на отбраната. Очаквам отговор", добави президентът.

Румен Радев изрази очакването си да бъде даден отговор и дали процедурата за новите кораби за Военноморските ни сили отговаря напълно на всички принципи за прозрачност, обективност и конкурентност.

„Никой не се обезпокоява от факта, че от всички наши партньори в Европейския съюз и в НАТО, които бяха поканени, никой не отговори. Също така, надявам се, управляващите много ясно да изчистят въпроса дали има пълно съответствие между параметрите, заложени в проекта за инвестиционен разход, и тези параметри, които ще бъдат в договора. Наистина тук трябва да имаме пълна убеденост, че нещата са така и във финансово, и в оперативно изражение", заяви президентът.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

VICTORIA EMMANUEL
16 Dec, 2017 | 01:42

заем! заем !! заем !!!
Търсите ли реномирана и акредитирана компания за частни заеми, която предоставя заеми за житейски възможности. Ние предлагаме всички видове кредити по много бърз и лесен начин, лични заеми, автомобилни кредити, ипотечни кредити, студентски заеми, бизнес кредити, инвестиционни заеми, консолидиране на дълга и много други. Бяхте ли отхвърлени от банки и други финансови институции? Имате ли нужда от консолидационен заем или ипотека? Не изглеждайте повече, сякаш сме тук, за да превърнете всичките си финансови проблеми в нещо от миналото. Ние отпускаме средства на физически лица и фирми, които се нуждаят от финансова помощ в размер на 2%. Не се изисква никакъв номер за социална сигурност и не се изисква кредитна проверка, 100% гарантирана. Искам да използвам този носител, за да Ви информирам, че предоставяме надеждна и подкрепяща помощ и ще се радваме да Ви предложим заем.
След това ни изпратете имейл до: (victoriaemmanuelloan@gmail.com), за да кандидатствате за заем


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.