Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За първи път от 11 години се повишава кредитния рейтинг на България
4 Декември 2017
Две агенции го повишават в един и същи ден - Standard&Poor и Fitch
Първо повишение на суверенния кредитен рейтинг на България от 11 години насам. Две агенции го повишават в един и същи ден - Standard&Poor's и Fitch. (Standard&Poor's: BBB- със стабилна перспектива, Fitch: BBB със стабилна перспектива). Това отбеляза Георги Ангелов - икономист от институт "Отворено общество".

Рейтингът беше намален през 2014 година заради КТБ, безконтролния бюджетен дефицит и рязкото увеличение на държавния дълг. Тези проблеми вече са минало - дефицитите са елиминирани, дългът намалява, износът се увеличава, а икономиката расте устойчиво, затова (очаквано) рейтингът беше повишен.

Според Fitch следващи повишения на кредитния рейтинг са възможни при структурни реформи (вкл. пазара на труда), които да ускорят средносрочния потенциал на икономиката и конвергенцията.

Според Standard&Poor's следващи повишения в следващите 24 месеца са възможни при ускоряване на икономическото възстановяване, продължаващо намаление на лошите кредити и допълнително подобрение на фискалните индикатори. Вдигане на рейтинга е възможно и ако България бъде приета за член на ERM II - "чакалнята на еврозоната".

Standard&Poor's смята, че за поддържане солиден икономически растеж са нужни институционални реформи - в съдебната система, публичната администрация и държавните компании, както и подобряване на публичните услуги.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.