Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Иран забрани на правителствения самолет на България да навлезе във въздушното й пространство
29 Ноември 2017
Отказът за прелитане е необясним, защото българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през територията на Иран и за отиване, и за връщане, още преди осъществяването на полета
Правителственият самолет е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство, съобщи в Рияд вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Полученият в последния момент отказ за прелитане е необясним и поради тази причина днес в МВнР в София е извикан временно управляващият иранското посолство у нас, съобщиха от правителствената пресслужба.

След като екипажът е получил искането за излизане от иранското въздушно пространство, той се е върнал към Турция и със съдействието на турските власти е получено разрешение за осъществяване на полета над иракска територия, обясни вицепремиерът.

Захариева изрично подчерта, че българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през територията на Иран и за отиване, и за връщане, още преди осъществяването на полета и всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите, са неверни и спекулативни.

„Веднага след като кацнахме нашият посланик в Иран се е свързал с дежурния в тяхното министерство, който е обяснил, че не е знаел, че на този самолет е българският министър-председател и че е имало леко отклонение от маршрута, поради което е помолен самолетът да напусне територията. По наша информация това не е така. В 11 ч. българско време в МВнР е повикан временно управляващият иранското посолство в България, за да изясним ситуацията. Това е, което се случва до момента. Наистина нищо особено, нека да изясним дали има отклонение от маршрута, но единствената промяна всъщност е летището, на което кацнахме. Съмнявам се Авиоотрядът да е имал промяна в маршрута. След като получим обяснение от иранската страна, ще видим как ще процедираме от там нататък. Но факт е, че пристигнахме живи и здрави и всичко е наред”, заяви Екатерина Захариева. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.