Факти, Анализи, Коментари
   17 Октомври 2018
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Министерството на здравеопазването: Няма пренос на радиация към България
21 Ноември 2017
Причината за изявлението е информация в медиите, че радиоактивен облак с рутений-106 е преминал над България
Няма опасност за здравето на гражданите, тъй като към момента няма данни за пренос на радионуклиди на територията на България. За това информират от Националния център по радиобиология и радиационна защита, цитирани от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, във връзка с появилата се в медиите информация, че радиоактивен облак с рутений-106 е преминал над България.

Експертите от НЦРРЗ посочват, че стойностите, публикувани на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) не налагат предприемане на никакви радиационно-защитни мерки на територията на цялата държава. 

Измерените от ИАОС стойности са ниски и нито една от тях не превишава нормативно установената граница на средногодишната обемна активност във въздуха.

Компетентните институции осъществяват необходимия контрол на въздуха и своевременно информират обществеността при наличие на рискови фактори, имащи отношение към здравето на населението.

По-рано днес руските власти потвърдиха, че е регистрирано повишено ниво на радиоактивност в района на Урал, но не стана ясно с категоричност какъв е източникът на замърсяването. Разпространиха се обаче и информации, че радиоактивен облак се е разнесъл из Западна Европа и е стигнал включително и до България.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  И З Б Р А Н О
  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително