Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нинова: Министър-председателят Бойко Борисов нарушава системно Конституцията и законите на страната
10 Ноември 2017
По думите й предложението на Томислав Дончев за нов здравен министър е нелегитимно
"Когато стане напечено се криете - защо посочихте Николай Петров за министър, след като знаехте за проверките на Сметната палата". Това попита народният представител от ПГ на „БСП за България" Корнелия Нинова по време на гласуването на оставката на проф. Николай Петров като здравен министър и кандидатурата на Кирил Ананиев на негово място, предаде „Фокус".

„Това, което се случва днес в залата на НС е ярък образ на управлението на ГЕРБ и на лицето на Бойко Борисов. То е следното - първо министър-председателят Бойко Борисов нарушава системно Конституцията и законите на страната. Ето - Конституция и правилник на НС, уважаеми г-н Дончев, който отсъствате. Вие с какво пълномощно представяте тук кандидата на здравен министър, след като Конституцията и законите на страната казват, че това го прави министър-председателят единствено?", попита Нинова.

По думите й предложението на Томислав Дончев е нелегитимно.

„Министър-председателят Борисов системно руши институциите в страната. Не за първи път, но сега е изключително ярък образ, защото се приема член на кабинета му. Той зачерква НС като институция в България и то най-висшата в парламентарната република. Не се сърдете, че парламентът е с най-ниското доверие в страната", посочи лидерът на БСП.

По думите й Бойко Борисов нарушава Конституция, руши институции и е страхлив. „Защо не е тук да отговаря на въпроси. Винаги, когато стане напечено, този човек се крие", каза Нинова. „Г-н Борисов, защо посочихте д-р Петров за министър, след като от март месец 2017 г. знаете, за проверката на Сметната палата и за проверката на прокуратурата затова, че е сключвал договори, с които е облагодетелствал близките си хора. Ето още един елемент на лицето на ГЕРБ. За вас, колеги, конфликтът на интереси, облагодетелстването от власт, нямат никакво значение. Видяхме го при шуробаджанащината, видяхме го при кумгейт, видяхме го при Делян Добрев", каза Нинова.

„Г-н Борисов, защо приехте тази оставка и чии интерес обслужихте с нея? Ако тезата е, че д-р Петров е жертва на лобистки интереси, то вие чии интереси обслужихте като приехте тази оставка?", попита още Нинова. По думите й именно затова премиерът Борисов не е в Народното събрание. „Какво предлагате с кандидатурата на г-н Ананиев. Ами нищо. Той и сега е на надзорния съвет на НЗОК. Той е част от проблема и сега в здравеопазването. Какво ще се промени с избирането на този или онзи здравен министър?", запита Нинова.

Тя подчерта, че от ГЕРБ са сменили 7 министри на здравеопазването. „Или министрите се сменят под натиска на това или онова лоби. Ето още една характеристика на лицето на ГЕРБ и Бойко Борисов", заяви Нинова. Според нея през това време има закрити болници, хората нямат достъп до здравеопазване, умират по улиците, а лекарствата са на бомбастични цени.

"Не мога да разбера основанията, на които се позовавате в този дебат, изисквайки личното присъствие на министър-председателя в НС, цитирайки конституционни текстове и текстове от правилника", отговори на Нинова депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов.

„Според чл.84 т.6 НС избира и освобождава министър-председателя и, по негово предложение, МС оттам-нататък извършва промени", обясни той и показа предложението на премиера. „Това предложение беше представено от зам.-министър-председателя Томислав Дончев. Четем и правилника - чл.65: "Членовете на МС имат право да присъстват на заседанията на НС, могат да вземат думата, когато поискат", уточни Данаил Кирилов. „Това не е задължение, не бъркайте парламентарния контрол, който е съвсем друг институт и в този случай няма нищо общо", допълни той. „Предложението е валидно, оформено надлежно и би следвало да се разглежда добросъвестно, без да се ескалира напрежение или да се спекулира с действителните факти", заяви Данаил Кирилов.

"Да наричате премиера страхливец е смехотворно, вие не можете да дисциплинирате депутатите си, които обиждат българските граждани". Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в реплика към Корнелия Нинова.

„Смятам, че това, което беше казано от Данаил Кирилов е юридическата страна. Вие винаги, когато излизате от тази трибуна можете да представите нещата толкова популистки и толкова неаргументирано, че винаги може да внесете определено внушение във вашата парламентарна група. Когато имате страх във вашата парламентарна група да взимате ясни политически решения за това дали един народен представител обижда българските граждани и нарича 80% от тях дебили, това е страх. Когато вие толерирате, ваши кандидати за народни представители в студиото да се отнасят с неуважение към хората, които са репресирани от комунизма, това е страх. Вие не можете да вземете никакво ясно, аргументирано политическо решение, за да се разграничите от тези неща, които са неестествени и не трябва да ги има в българския политически живот", коментира Цветанов. По думите му проф. Иво Христов е станал антиевропеец. „Вие самите и вашата ПГ искате да излезем от ЕС. Имаше народни представители, които излизаха от тази парламентарна трибуна само преди две седмици и те казваха, че трябва да има референдум за НАТО и ЕС. Ето това е страх, ето това е липса на политическа позиция, за да се разграничите от тези си народни представители, които ронят престижа на страната и ни отдалечеват от европейските ценности. ПП ГЕРБ и министър-председателят на България са хората, които са смели", заяви Цветанов.

"Хайде да не си мерим смелостта - обяснете на Борисов, че освен политическата си сила, унижава парламента и съсипва правовата държава", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Ако трябва да ви отговоря по този начин, ще ви кажа: с каква смелост взехте решението за Делян Добрев? Или с каква смелост взехте решение за Антон Тодоров. Дайте да не си мерим смелостта тук в тази зала", каза Нинова.

Тя призова да се настоява пред изпълнителната власт да уважава законодателната, защото това са принципите на Конституцията - разделението на властите и парламентарната република. „Сигурно формално, ако започнем да четем Конституцията ще видим, че писменото предложението на министър-председателя е направено формално. Аз питам с кой законодателен акт министър-председателят е упълномощил Томислав Дончев да му изпълни неговите задължения по Конституция. Дайте да не се формализираме върху това. Факт е, вдигнете малко равнището, можем да спорим по текстовете на Конституцията до утре. Нищо няма да допринесем за демокрацията и правовата държава. Щом вие сте готови да се самоунижавате като приемате това отношение на министър-председателя към парламента - правете го. Лошото е, че освен върху вас, това унижение пада върху институцията. Ние не сме готови на това унижение и собствено, и на институцията. Хвалете го, оправдавайте го", заяви Нинова. По думите й не може да се отрече факта, че премиерът не идва на парламентарен контрол и това е системно отношение към институцията Парламент. „Прогледнете, ако не искате публично, съберете се и говорете с този човек. Обяснете му, че освен, че унижава политическата си сила, унижава институцията Парламент, съсипва правовата държава и Конституцията", заяви Нинова.

В крайна сметка председателят на парламента Димитър Главчев се намеси и обясни: "Според чл. 162 ал. 1 от Правилника - председателят може да отстрани за повече от едно заседание, но не повече от 3 заседания, народен представител, който оскърбява Народното събрание, членовете на Министерски съвет, президента или вицепрезидента или други органи на държавната власт. След като прегледам видеозаписа ще помисля дали да приложа този член към вас".


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.