Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Цацаров поиска закриване на фондация - финансирала предизборната кампания на ДОСТ
20 Октомври 2017
До данни за незаконно финансиране прокуратурата стига покрай разследване в Добрич за торбички с храни, раздавани на български мюсюлмани в няколко града
Главният прокурор Сотир Цацаров поиска закриването на асоциация "Бату платформ" - Кърджали, сдружение с нестопанска цел, чрез което, според държавното обвинение, незаконно е финансирана предизборната кампания на политическата партия ДОСТ на последните парламентарни избори, съобщава БНР. До данни за незаконно финансиране прокуратурата стига покрай разследване  в Добрич за торбички с храни, раздавани на български мюсюлмани в няколко града. 

Разследването засякло превод  от 100 000 евро до сдружението от турска банка. 

С част от тях били закупени захар, брашно, ориз и макарони.  Организацията по транспортирането, приемането и складирането на пакетите било осъществена от членове на „Асоциация Бату платформс", с активното съдействие на членове и симпатизанти на партията на Лютви Местан.  Пакетите били раздавани безвъзмездно, за да бъдат мотивирани избирателите да гласуват с бюлетината на ДОСТ, твърдят от прокуратурата и напомнят, че „получаването на пари от анонимен източник от чужда държава и използването им за агитация и убеждаване за гласуване по определен начин"  е нарушение на Конституцията. Нарушен е и Изборният кодекс. Именно затова и се иска закриването на сдружение „Асоциация Бату платформ“.

В официална позиция от партията на Лютви Местан отрекоха каквито и да е отношения с фондацията и припомниха, че единствените хранителни продукти, чието раздаване е било спряно от полицията в Кърджали, са били били закупени с партийни средства в размер на  малко над 8400 лева. Решението дали да бъде прекратена регистрацията на асоциация "Бату платформ", трябва да вземе Кърджалийският окръжен съд.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ също взе отношение по темата като заяви, че Движението е подавало множество сигнали по време на предизборната кампания: Още по време на предизборната кампания сигнализирахме за такъв род действия, но тогава лица, заемащи отговорни позиции в компетентните органи, ни отговаряха, че ще ходят на почивка в чужди държави и като се върнат от почивка, тогава ще се занимават с въпроса. Визирам конкретни случаи! Визирам Кърджали. С детайлите на прокурорското разследване в момента не сме запознати.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.