Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Работодатели: Минималната заплата е вредна и безполезна политика
19 Октомври 2017
Ние увеличаваме заплатите три пъти по-бързо, отколкото расте икономиката. Откакто сме в ЕС, заплатите са нараснали три пъти", твърди представителят на работодателите
Повишаването на минималния осигурителен праг е вредна и безполезна политика. Така работниците няма да бъдат осигурявани на пълната си заплата и ще получават една част от нея в плик, съобщава КРОСС. Това заяви за сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България" Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

В сряда Асоциацията на организациите на българските работодатели, сред които е и АИКБ поиска оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Причината е планираното административно увеличение на минималния осигурителен доход с 3,9% и повишението на минималната работна заплата на 510 лв. през 2018 г.

„Ръстът на минималните осигурителни доходи е символичен, тъй като вече две години те не се увеличават заради бойкота на работодателите. Никъде в Европа няма толкова висок сив сектор, което е и причината да има тези минимални осигурителни доходи", коментира от своя страна Ваня Григорова от КТ „Подкрепа".

„Огромна част от бизнеса работи в сенчестата част на икономиката. Това е причината социалният министър да ги вдига с 3,9%, което е много нисък ръст", допълни тя.

От своя страна Велев подчерта, че разходите на работодателите за служителите им са се увеличили с 11% .

„Ние увеличаваме заплатите три пъти по-бързо, отколкото расте икономиката. Откакто сме в ЕС, заплатите са нараснали три пъти", твърди представителят на работодателите.

По думите му, в България практически няма безработица:

„Безработни са хора или без никаква квалификация, или не искат да се преместят в съседния град, където има работа за тях. Тези, които са безработни или не искат, или не могат да работят".

Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) - още една от организациите, подписалите се под искането за оставка - Цветан Симеонов посочи, че оставката се иска заради липсата на напредък в последните месеци в три сфери - премахването на минималните осигурителни прагове, премахването на административното определяне на минималната работна заплата без някакви критерии и премахването на т. нар. класове.

„Определянето на минимална работна заплата от 510 лв. нас не ни устройва, защото не е обвързано по никакъв начин с някакъв механизъм за нейното определяне", каза Симеонов пред БТВ.

„Това не е спор само в България, но и в цял свят. Затова Международната организация на труда е приела специална конвенция, която предвижда такива договорни механизми, компромис между синдикати и работодатели. В България това не се постига и заради това нещата не са приемливи за работодателите", обясни Симеонов.

„Административното увеличение на минималните осигурителни прагове пък се прави без да има оценка на въздействието му, прави се механично", посочи той.

„Не може такова увеличение да се прави, без да се отчита дали в сектора няма намаление на производителността, например, затова е неприемливо за работодателите".

„Искането на оставката на министъра може да е изненада за всички, но за него не е, защото преди около три седмици поставихме доста сериозно въпроса за тези три направления, в които работодателите очакват процес. Нямаше разбиране и за нас е учудващо, че сега се говори за насърчаването на някакъв диалог, каза Симеонов.

„Има още нещо - министърът не е човек, който да не познава материята, а от него не сме чули позиция. Той, като институция, е еднакво задължен да защитава интересите и на работодателите, и на синдикатите и да не взема страна", изтъкна председателят на БТПП.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Иван
19 Oct, 2017 | 17:14

истината е някъде там. и едните и другите прекаляват


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.