Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
КСНС се състоя и не реши почти нищо
17 Октомври 2017
Необходим е независим антикорупционен орган. Корупцията не може да бъде преборена само с превенция и имуществени мерки, смята президента
Държавният глава Румен Радев призова българския парламент да подходи към противодействието на корупцията, осъзнавайки мащаба на проблема и надмогвайки конюнктурните лични и партийни интереси в името на България, съобщават от пресцентъра на президента. След заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност на „Дондуков“ 2 Румен Радев още веднъж подчерта, че страната ни се нуждае от независим разследващ орган, който да разкрива, пресича и разследва корупционни схеми, защото корупцията не може да бъде преборена само с имуществени декларации и борбата с нея да се свежда до  мерки за превенция.

„Разбира се, те са важни, но тук говорим за всеобхватност и са необходими и много други неща. Сега въпросът, естествено, е в ръцете на българския парламент, на нашите народни представители и предстои да видим доколко техните решения ще отчетат днешното заседание и високите обществени очаквания за резултати в тази дейност“, заяви президентът.
На заседанието на КСНС е било постигнато съгласие, че резултатите от борбата с корупцията по високите етажи на властта са ниски поради несъвършенства в законодателството, в институционалната рамка и поради липсата на обособена структура с ясни правомощия и капацитет за ефективна борба с корупцията. Декларирана е била подкрепа за предприемането на мерки за ефективно противодействие на корупцията сред лицата, заемащи или заемали висши публични длъжности, които да гарантират: първо, прилагане на комплексен подход, който наред с превенцията, да се фокусира и върху разкриването, разследването и реализирането на наказателна отговорност; създаването на нормативна база, която да обхваща всички аспекти на превенцията, противодействието и борбата с корупцията; ефективни институции и механизми, както за превенция и пресичане на корупционни практики, така и за своевременно разкриване и разследване на корупционни престъпления;   независимост на органите за превенция и противодействие на корупцията от проверяваните и разследваните лица.

Членовете на КСНС са постигнали съгласие и за следните предложения към изпълнителната и законодателната власт - да бъдат приети промени в Наказателния кодекс относно корупционните престъпления, за да бъдат обхванати адекватно проявите на корупция, не само в публичния, но и в частния сектор. Народното събрание да разгледа и приема закон за противодействие на корупцията, в който да бъдат регламентирани всеобхватни мерки, включващи превенцията, отнемането на незаконно придобито имущество и своевременното разкриване и разследване на престъпления, свързани с корупционни прояви на лица, заемащи или заемали висши публични длъжности.

Президентът Радев подчерта, че на заседанието на КСНС не е било постигнато съгласие относно ролята и функциите на бъдещия антикорупционен орган, както и относно принципите за назначаване на неговото ръководство и контрол на действията на този орган.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ГЕРБ
17 Oct, 2017 | 21:08

На ГЕРБ не им изнася, май


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.