Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ревизоро: Марешки е светец - дал е три чудеса
13 Октомври 2017
Ако вие сте производител на тютюн и официалните изкупвачи ви дават 5 лева за килограм, а на черния пазар получавате по 35 лева, вие изобщо не сте мотивиран да продавате легално
"Между 800 и 3 000 тона тютюн не се изкупува от хората, които го обработват, а върви на черния пазар". Това заяви за Нова телевизия депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров-Ревизоро.

"Ако вие сте производител на тютюн и официалните изкупвачи ви дават 5 лева за килограм, а на черния пазар получавате по 35 лева, вие изобщо не сте мотивиран да продавате легално", допълни той.

Изказването му дойде, след като в четвъртък ГДБОП обяви, че през първите шест месеца на 2017 г. щетите от контрабанда са били 35 милиона лева и 91 000 евро. 
Относно твърдението, че парите от контрабанда „спонсорират" корупцията по високите етажи на властта, Димитров уточни, че става дума за гранични и митнически служители, полицаи по веригата и данъчни.

"Средствата, с които се произвеждат акцизни стоки, трябва да са под контрол. Единичен случай е да хванат камион с бали тютюн и това не е нарушение, каза още Емил Димитров-Ревизоро.

Той коментира още, че половината грозде за високоалкохолните напитки отива в частния сектор. От там половината отива в големите производители, които си плащат данъците, имат пломби, акцизи и постоянен контрол.

"Когато бъде заловен нелегален алкохол, трябва проследиш откъде е - ако е през границата, казваш, господа, на границата се случва нещо. Ако е от легалния сектор, отиваш и им отнемаш лицензите. Казваш - ние сме ви дали лиценз, вие злоупотребявате, и им взимаш лиценза. Ако е в частния сектор, полагаш усилия това да не се случва. Сега, частния сектор да вика, ама те легалните го правят, но го продават под масата, легалните казват, ние плащаме данъци, защо никой не следи къде отива другото количество - това е един кръг, който се върти седем-осем години и всички говорят по темата", коментира още Ревизоро.

Той добави, че на практика в сектора има един ресурс от 150 до 200 милиона, зависи от акциза, който може да бъде събран - не целия, не веднага, не сега, но трябва да се положат усилия.

Димитров коментира и обвиненията на Марешки, че е "оставен вълкът да пази стадото" в негово лице. "Естествено, че Веселин Марешки ще е против мен. От 200 човека, които ме избраха за председател на комисията за борба с корупцията, само той беше против. Но нали знаете - той е светец, дал е три чудеса, три лекарства, сега и евтини апартаменти ще даде, папата го е погалил по главата. Свети Веселин Марешки да е жив и здрав", коментира още Емил Димитров.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.