Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Параментатът избра нови членове на Висшия съдебен съвет
20 Септември 2017
За първи път парламентът избира членове на съвета по колегии - отделно за съдийската и отделно за прокурорската
Народните представители избраха членове на съдийската и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, предава „Фокус". За първи път парламентът избира членове на съвета по колегии - отделно за съдийската и отделно за прокурорската, и с квалифицирано мнозинство от 160 гласа за всеки член поотделно. Народното събрание излъчи 11 членове на ВСС - шестима в съдийската колегия на съвета и петима - в прокурорската.

По време на дебатите народният представител от БСП Крум Зарков заяви, че издигането на кандидат за ВСС от парламентарна група не го прави член на групата в съвета. Лидерът на „Воля" Веселин Марешки коментира, че не са проведени необходимите разисквания по представените концепции на кандидатите за членове на ВСС. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че за първи път се избират членове на ВСС от парламентарната квота с квалифицирано мнозинство и отговорността за решенията на парламента е много голяма. Избраните кандидати за двете колегии са:

Съдийска колегия на ВСС:

1. Боян Георгиев Магдалинчев (предложение на ГЕРБ) - зам. председател на ВАС. Съдия от 1982 г. ,с 38 години юридически стаж, от които 35 години като съдия. Последователно преминава през всики нива на съдебната система. От 1997 г. заема длъжността съдия във Върховния административен съд. В периода 1999-2003 г. е член на Висшия съдебен съвет и председател на „Бюджетна комисия" и член на комисия „Съдебна администрация". Председател е на Асоциацията на българските административни съдии. Той бе избран с 213 гласа „за" и 6 „въздържал се".

2. Боян Чавдаров Новански (предложение на „Обединени патриоти") - адвокат от София с 19-годишна практика. Той бе избран с 200 гласа „за" и 11 „въздържал се".

3. Вероника Атанасова Имова (предложение на ГЕРБ) - Съдия от 1982 г. с общ юридически стаж над 36 години в органите на съдебната власт, като последователно преминава през всички нива на съдебната система. От 1986 до 1991 г. е съдия в Софийския районен съд. От 1991 г. до 1993 г. е съдия в Софийския градски съд - Наказателна колегия. От 1997 г. заема длъжността съдия във Върховния касационен съд. Избрана е от Пленума на Върховния касационен съд през 2016 г. за председател на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия на ВСС. Тя бе избрана за член на ВСС от парламентарната квота с 227 гласа „за" и 1 „въздържал се".

4. Даниела Ангелова Маринова-Марчева (предложение на „БСП за България") - има над 21 години общ юридически стаж, а в последните 16 години е заемала последователно длъжността „съдия" в Софийски районен съд, Софийски градски съд и Софийски апелативен съд. Започва кариерата си като експерт по правните въпроси в Агенцията за приватизация. Работи като юрисконсулт до 2002 г., когато е вписана като адвокат към Софийската адвокатска колегия. В периода 2003-2005 г. заема длъжността „старши експерт-юрисконсулт" в администрацията на Висшия съдебен съвет. През 2005 г. e назначена за съдия във Втора гражданска колегия на Софийския районен съд. През 2010 г. е назначена в Търговското отделение на Софийски градски съд, а към настоящия момент е командирована в Търговското отделение на Софийския апелативен съд с най-високия ранг - „съдия във ВКС и ВАС". Тя бе избрана единодушно с 226 гласа „за".

5. Драгомир Асенов Кояджиков (предложение на „БСП за България") - започва своята кариера като следовател в Окръжна следствена служба в гр. Русе. През 2004 г. е назначен за съдия в Районен съд Русе. През 2006 г. постъпва в Софийския районен съд, а от 2011 г. е съдия в Апелативния специализиран съд. Той бе избран с 228 гласа „за" и 1 „против".

6. Стефан Гроздев Гроздев (предложение на ДПС) - магистрат с над 28 години общ юридически стаж - от съдия в Софийскиа районен съд, през съдия в Софийски апелативен съд и понастоящем зам.-председател на Апелативен съд София и ръководител на търговската колегия. Той бе избран с 198 гласа „за", 4 „против" и 14 „въздържал се".

След гласуването двама са кандидатите на ГЕРБ в съдийската колегия на ВСС, толкова са и кандидатите на БСП. „Обединени патриоти" и ДПС са с по един кандидат в колегията.

Прокурорска колегия на ВСС:

1.Гергана Найденова Мутафова (предложение на ГЕРБ) - През 1991 г. започва работа като съдебен кандидат в Окръжен съд - гр. Пловдив. На 16.02.2001 г. е назначена на работа като младши прокурор в Районна прокуратура - гр. Пловдив като от 2003 до 2006 г. е била прокурор в същата прокуратура. От 2006 г. е административен ръководител на Районна прокуратура гр. Асеновград. През 2010 г. започва работа като административен ръководител на Районна прокуратура - гр. Пловдив, като през 2015 г. е преизбрана за втори мандат. Тя бе избрана с 222 гласа „за" и 3 „въздържал се".

2. Йордан Андреев Стоев (предложение на „Обединени патриоти") - кариерата му започва през 1994 г. като следовател в Столична следствена служба, като заема тази длъжност до 2000 г. В периода 2004-2006 г. е заместник директор на Столичната следствена служба. След това , до 2011 г. е прокурор в Апелативна прокуратура- София. От 2011 до 2013 г. е заместник апелативен прокурор на София, какъвто е и сега. Той бе избран с 184 гласа „за", 7 „против" и 23 „въздържал се".

3. Калина Стефанова Чапкънова-Кючукова (предложение на ГЕРБ) - Работи в прокуратурата от 1997 г. и е започнала кариерата си в районната прокуратура в Айтос. Заемала е всички длъжности до ниво окръжен прокурор на Бургас. От 2010 г. е административен ръководител - Окръжен прокурор при Окръжна прокуратура - Бургас. Отново през 2010 г. е повишена в ранг „Прокурор във Върховна касационна прокуратура и Върховна административна прокуратура". Тя бе избрана с 209 гласа „за" и 3 „въздържал се".

4. Пламена Цветанова Апостолова (предложение на ДПС) - магистрат с над 23 години общ юридически стаж от следовател в РСС на Столична следствена служба, през следовател в ТСО на Столична следствена служба и до настоящия ѝ статут на завеждащ специализиран отдел „Стопански" в Национална следствена служба. Тя бе избрана с 191 гласа „за", 5 „против" и 16 „въздържал се".

5. Светлана Георгиева Бошнакова (предложение на „БСП за България") - започва кариерата си като младши съдия и последователно заема длъжностите съдия в Районен съд - гр. Кюстендил и съдия в Окръжен съд - гр. Кюстендил. Преквалифицира се като прокурор през 1995 г. и вече повече от 20 години работи като такава. От 2002 до 2009 г. работи като прокурор във Върховната административна прокуратура в отдел „Административно-съдебен". През 2009 г. е назначена за прокурор във Върховната касационна прокуратура, отдел „Международно правно сътрудничество". През 2012 г. с решение на Народното събрание е избрана за инспектор в Инспектората към ВСС, а от март 2015 г. и понастоящем е прокурор във Върховна касационна прокуратура, отдел „Специализиран". Тя бе избрана с 224 гласа „за" и 1 „въздържал се". 

След гласуването в прокурорската колегия на ВСС има двама кандидати, предложени от ГЕРБ. По един кандидат на БСП, ДПС и „Обединени патриоти" също влизат в колегията. Най-много членове на ВСС от парламентарната квота са предложените от ГЕРБ - четирима. От БСП са трима, а от ДПС и „Обединени патриоти" по двама.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.