Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Полицаите на протест от 5 юли
25 Юни 2017
Става дума не за извънреден труд, а друго допълнително възнаграждение за специфична служебна дейност
Изявлението на заместник-министър Балабанов в ефира на „Хоризонт" за повишени средства за извънреден труд беше лапсус. Става дума не за извънреден труд, а друго допълнително възнаграждение за специфична служебна дейност, разликата е много сериозна, съобщава КРОСС. Това каза за предаването „Неделя 150" по „Хоризонт" председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов, който коментира и твърдението, че полицейските служители получават нови униформи за пръв път от години насам.

„Пълни складове може и да има, само че аз не знам къде. Колегите също не знаят! Ние имахме намерение, в интерес на истината, да отидем и да поканим медиите да потърсим някъде в Симеоново някакъв пълен склад, защото ако не се лъжа, така беше казано публично, но се отказахме. Няма пълен склад в Симеоново. Това е истината! Предстои едно преместване на едни складове в Симеоново и те още не са пълни. Нови униформи ще има скоро най-вероятно. Вече се изпълняват няколко обществени поръчки. Трябва да уточня, че болшинството колеги, които изпълняват задълженията си в униформено облекло, не са получавали такова в продължение на години - 3,4, че даже и 5. Полицейските служители не могат да си купят цяла униформа, но заместват определени елементи от нея с такива, купени на свободния пазар", заяви Попов в коментар на твърдението, че няма смисъл да се дават пари на полицаите за дрехи, тъй като няма откъде да ги купят.

Той даде и примери: „Униформените ни обувки позволиха да ги разпространяват в търговската мрежа съвсем свободно. Униформата районен инспектор, освен от всичко друго, се състои и от една светлосиня риза, каквито има навсякъде и колегата, който не е получавал риза с години, е принуден да отиде да си купи".

Полицейските синдикати вече настояват да преговарят лично с министър Радев защото „заместник-министър Балабанов беше доволен от това как започва нашият диалог. Ние, синдикатите, също бяхме доволни, защото се състоя едно заседание на Съвета за социално партньорство. Обществеността беше информирана. Беше постигнат консенсус по три изключително важни за нас въпроса, касаещи статута на служителите в МВР. На следващия ден министърът с лека ръка задраска този консенсус и си представи Съветът за социално партньорство в МВР едва ли не като някаква експертно-техническа група, създадена да го съветва. В същото време министърът, казвайки това се постави в една изключително деликатна ситуация, защото от неговите думи ние направихме само един извод - че Съветът за социално партньорство очевидно не е форматът, в който ще преговаряме с това ръководство на МВР. От няколко дни сме депозирали писмо в Министерството, с което приканваме господин Радев да започнем преговори, в които да участва лично, да преговаряме сериозно", обяви Попов

Относно изказването на министъра, че иска да се запознае с мотивите на синдикатите за исканото увеличение, Попов коментира.

„Поискахме среща с министъра. Такава не се състоя. Приканихме след това заседание на Съвета за социално партньорство да започнем преговори с негово участие. Нямаме отговор на това писмо. Бих запитал: „Как точно очаква министърът да му представим своите аргументи?". С гълъб може би?

На 19 март тази година, преди още да е станал министър на вътрешните работи, господин Радев заяви в едно телевизионно студио, че ще бъдат увеличени с 20 процента заплатите на служителите в МВР. Очевидно той самият е имал някакви аргументи, за да го каже.

Синдикатите осъзнават, че вътрешната сигурност не е приоритет на управлението, но ситуацията в МВР е критична.

„Ако смятахме, че вътрешната сигурност и опазването на обществения ред е приоритет на правителството, ние щяхме да искаме поне 25% и нагоре увеличение на заплатите и поне 30 до 50 процента увеличение на бюджета на МВР. Ние говорим за крайна необходимост, а не за приоритети. Определено сме наясно къде точно сме в списъка с приоритетите в момента. Ние изобщо не се залъгваме, наясно сме, че не предоставяме на хората това, което те очакват от нас. Но, ако състоянието на МВР продължи да се влошава с такива темпове, само след 10 години българското общество ще плаче за днешната полиция", обяви синдикалният шеф.

Синдикатите имат протестна готовност, ако преговорите се провалят.

„Ще обявим дата, час и място на национален протест на Синдикалната федерация на служителите в МВР. В момента върви заседание на УС на СФСМВР. С колегите от другите синдикати в министерството сме в контакт. Ще ги информираме за това, до което сме стигнали днес. Те, доколкото ми е известно, също провеждат заседание на своите управителни органи, и се надявам утре или най-късно вдругиден, да имаме някаква ясна стратегия за действие на всички синдикати в министерството. До момента, между другото, няма разногласия между нас по този въпрос", категоричен бе Валентин Попов.

По-късно, след срещата, беше обявена и датата на протеста.

"Взехме решение и насрочваме национален протест на 5 юли 2017 г. от 11:00 часа пред храм-паметника „Александър Невски", обяви Валентин Попов, цитиран от "Фокус".

„Ако преговорите с ръководството на МВР, а може би и с ръководството на държавата, не протекат по начин, по който ни удовлетворява, няма да ограничим протеста си само с митинга на 5 юли", заяви той.

Попов обясни, че датите 14 септември, 8 ноември и 22 декември са свързани по някакъв начин със служителите на МВР, затова ще има мероприятия и между тях.

„От 5 януари 2018 година, датата, когато България поема председателството на Съвета на ЕС, нататък протестите ще бъдат ежедневни", обясни той.

„Надяваме се, че няма да се стигне дотам, поне на по-голямата част от празниците колегите да празнуват", коментира Валентин Попов.

„Не организираме протест заради самия протест, не съм фен на протеста, но той е част от преговорния процес и социалния диалог", посочи синдикалният ръководител.

По думите му не се ли разберат служителите и ръководството на МВР на масата, ще се наложи да се разбират от улицата. „Към момента освен заседанието на Съвета за социално партньорство се води използвайки медиите като посредници, не смятаме, че това е нормален диалог", каза още Валентин Попов.

Илия Кузманов, ам.- председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР обяви, че на протест излизат не само полицаите, а и пожарникари, и спасители.

„Всички браншове в МВР искаме увеличение на заплатите. Задавали са ни въпроса напук ли го правите- не, не е напук. Защо казвам, че не е напук- между нас върви синдрома „жертва се оплаква на жертва“, коментира Илия Кузманов.

Според него служителите на МВР в този момент са жертви са системата. „Когато една жертва на системата дойде при нас, тя търси помощ от жертвата“, обясни той.

„Още при първата си среща с г-н Радев му казахме нещо много просто - ако неговите предшественици можеха или не можеха, искаха или не искаха да направят реформи, на него ще му се наложи, защото МВР приключи“, посочи Илия Кузманов.

„С последните две изменения в Закона за МВР, които съставляват 250 страници промени, МВР блокира“, допълни той.

„Кажете ми коя от реформите, влезли през 2015 и 2016 година тръгна и работи. Държавното предприятие не можаха да го стартират и го отложиха за 2018 година“, коментира Илия Кузманов.

„Нещо да се промени за гражданите- не. Нещо да се промени за служителите- не. Е, на това се казва МВР приключи“, каза още той.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.