Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Прокуратурата погна Марешки и депутатите му
24 Юни 2017
Исканията се основават на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура – Варна за изнудване
Прокуратурата поиска снемане на имунитета на народните представители от ПП „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов. Исканията се основават на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура – Варна, образувано на 12 декември 2014 г. за изнудване. На брифинг в прокуратурата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че през 2012 г. Веселин Марешки е взел решение за установяване на монопол в областта на аптеките. Тя допълни, че се касае за извършени престъпления против собствеността и изнудване, за което има доказателства за Марешки и Христов, а по отношение на Таскова доказателствата са за извършено престъпление по НК. В хода на проведеното разследване са събрани доказателства за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София Веселин Марешки е заплашил 7 собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях.

Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от него или да прекратят търговската си дейност. Според доказателствата в четири от случаите Марешки е действал сам, в два от случаите заедно с народния представител Пламен Христов, а в един принудителните действия са били извършени от него, Христов и Кръстина Таскова. 

Румяна Арнаудова съобщи още, че в рамките на това разследване са били използвани Специални разузнавателни средства, в които се съдържат изключително ценни доказателства за участие и на други лица, някои от тях с имунитет. По думите ѝ, за да се провежда каквото и да е разследване, трябва да се получи разрешението на Народното събрание. Арнаудова допълни, че няма каквото и да е съмнение, че в случая се касае за тежки престъпления срещу собствеността. Тя отбеляза, че има общо 7 отделни свидетели, собственици на аптеки и аптечни вериги. По думите ѝ важното в този случай, е че това са аптеки, обикновено с добра търговска практика и добра търговска локация, като те са избирани неслучайно, тъй като екипът на Марешки е проследявал кои са най-оборотните аптеки и се е стремял да завземе техния бизнес. Арнаудова допълни, че има още много доказателства, които трябва да бъдат събрани в рамките на допълнително разследване.

В Народното събрание Пламен Христов съобщи, че преди избирането им за народни представители в ролята си на управителни органи в структурите на Веселин Марешки, за него и Кръстина Таскова е имало разследване на прокуратурата, което се е произнесло, че няма основание за повдигане на обвинение. Христов каза още, че с Таскова нямат притеснения и са готови да съдействат на разследването. По думите му никой от депутатите на „Воля“ няма притеснение да остане без имунитет по какъвто и да е повод. Според Пламен Христов срещу партията се води атака, която „мирише на бензин“ и идва от конкуренти на Веселин Марешки.

По-късно през деня от партия „Воля“ разпространиха съобщение, според което народните представители Пламен Христов и Кръстина Таскова доброволно се отказват от имунитета си. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.