Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бойко Борисов: Ще има промени в кабинета, ако не се направи реформата
22 Юни 2017
Той се закани да се бори с тромавата бюрокрация
„Ще има промени в кабинета, ако не се направи реформата в администрацията. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Здравей, България" по "Нова телевизия" повод заканата си да се бори с тромавата бюрокрация, след като в сряда правителството не можа да изпълни обещанието си от раз за облекчаване на администрацията и прие само 12 от формулярите за бизнеса и гражданите в различните институции вече да могат да се подават онлайн.

Той изрази надежда, че административната реформа може да се случи до септември. И потвърди, че служителите, които отговарят за това, няма да излизат в отпуск.

„Всеки министър до понеделник по всяка негова тема трябва да ми е предложил извода и срока кога ще бъде свършено", каза Борисов.

По думите му голяма част от публичните регистри, които са готови трябва да са приведени към работа до следващата сряда. Борисов поясни, че е направил проверка на столичния КАТ. Той коментира, че след това е станало ясно, че са нямали сайт, табели. По думите му е констатирано, че е нямало устройства, тоалетни.

„Тогава започнахме да събираме браншови организации и институции, които имат отношение по въпроса. Бях изключително впечатлен от нотариусите, от тяхното ръководство. Те дадоха една много прагматична програма, как да сработят с КАТ. Тя вече е почти на финал и се надявам много скоро да заработи", коментира Борисов.

Премиерът коментира и критиките за надеждността на оградата по българо-турската граница:

"Целта на нашето съоръжение е да подпомогне полицаите, жандармерията и армията в случай на голям бежански поток. Сега ще се сложат термокамери. Цялата ограда ще бъде в датчици и ще стане по-надеждна".

Бойко Борисов говори и за отношенията си с турския президент Реджеп Таип Ердоган и това, че си говорят на "брат" и "приятел".

„Ние така си говорим, откакто сме били кметове", каза премиерът подчерта, че "единствената линия, по която поддържа отношения с него, е защитата на границите от мигрантския поток".

"Караме се, разправяме се, но тази линия я държим права".

По повод поканата на президента Румен Радев към държавния глава Владимир Путин да посети България да 3 март, премиерът коментира.

"Президентът Румен Радев може да кани когото си поиска на неговото ниво. Ако покани премиер, трябва да ме информира. Аз когато ме приемат президенти, му се обаждам, както беше с Макрон в Париж. Щом е приел Путин, ще дойде и ще го посрещнем".

Министър-председятелят разкри, че българското председателство в ЕС ще има Съвет на старейшините - хора с опит, които ще помагат безвъзмездно. Сред поканените, лично от Бойко Борисов, ще бъде и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

По горещата тема от последните дни и срещата му с новия македонски премиер Зоран Заев Бойко Борисов отново призова да се остави историята на историците, а политиците да гледат политиката.

"Ако Македония и гражданите ѝ искат да отидат в НАТО и ЕС и да имат по-добър живот, техните елити трябва да вървят по този път. Неслучайно на пресконференцията, след срещата със Зоран Заев, започнах с това „помогни си сам, за да ти помогне Господ". Ние сме готови да оказваме поискана помощ, ако има такава и в същото време сме най-добронамерени.

Договорът за добросъседство с Македония не е скандален. След като се подпише такъв договор, отива за ратифициране в местните парламенти, след това се праща в ООН", допълни Борисов.

На въпрос би ли се поклонил на паметника на Самуил в Скопие, ако там пише, че той е македонски цар, премиерът каза, че според него е важен поклона пред владетеля.

„А отдолу какво пише, историците могат да спорят. Аз съм казал, че на 2 август, денят на Илинденско-Преображенското въстание, ще отида в Македония", посочи той.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.