Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Безлимитно финансиране на ин витро процедурите
17 Май 2017
Не само в предизборната кампания, а още от предишни кабинети бяхме поели ангажимент, коментира Бойко Борисов
"Тъй като не само в предизборната кампания, бяхме поели ангажимент още от предишните кабинети и в днешното заседание сме приели доклад на правителството, който безлимитно осигурява финансирането на необходимия брой ин витро процедури, колкото докторите преценят, че е целесъобразно и ефективно, и щади жените". Това каза на брифинг в МС министър-председателят Бойко Борисов, предаде Агенция „Фокус".

„Изцяло даваме възможност на докторите да определят колко - 3-4-5-6, колкото преценят и поемат ангажимент. Слязох лично да ви го кажа, защото чух многократно, че сме се отказали от това свое обещание. Извинявам се, че със 7 дни сме закъснели, но трябваше не само да се осигурят парите, но и съответния инструмент това да се случи", заяви още Бойко Борисов.

"Приехме изменения в Държавния бюджет, с които се отпускат средства за фонда ин витро. Така изпълняваме нашите обещания от предизборната кампания, както и управленската ни програма", каза министърът на финансите Владислав Горанов. "Отпуснатите средства за фонда през 2016 г. са били 12 млн. лева. За тази година парите бяха същите, но сега с изменението парите практически стават толкова, колкото ще са необходими за задоволяването на абсолютно всички нужди на семействата, които не могат да имат деца по естествен път. За Бюджет 2018 предвиждаме същата политика", категоричен беше министърът.

"Решението на правителството е много добро", каза здравният министър проф. Николай Петров. "Това беше обещано още в предизборната кампания. Искам да благодаря на всички колеги и премиера. Тук не говорим за таван и лимит. Всичко ще се определя по медицински показатели", допълни той.

"Това, което предложихме на правителството, е фондът "Ин витро" да започне да работи по-бързо. Хората, които са ангажирани и са подали документи към фонда, ще бъдат одобрявани в рамките на пет месеца - шест. Освен това предложихме да имат по четири опита, така че всички неуспели ще могат да кандидатстват по още веднъж, което ще е страхотно за тях", обясни Стаменов.

Той подчерта, че по този начин България става сред трите държави в Европа, които обръщат най-сериозно внимание на тази процедура, заедно с Великобритания. "Не на последно място се обръща внимание и на хората с онкологични заболявания. Фондът за асистирана репродукция ще може да реинбурсира запазване на фертилните възможности, замразяване на яйцеклетки и на ембриони при хората с онкологични заболявания", посочи д-р Георги Стаменов.

"Всяко бебе, което иска да се роди в България, ще има тази възможност", обобщи той.

Председателят на Фондация "Искам бебе" Мария Янева заяви, че решението на правителството е изцяло в подкрепа на пациентите. То най-вече ще реши един много голям проблем на нашата държава, а именно демографията.

"Дай Боже да има повече деца за нашата държава", пожела Янева.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.