Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Управляващите оттеглиха законопроект, който бяха внесли в пленарна зала
17 Май 2017
Законопроектът бе внесен от ГЕРБ и Обединени патриоти и с него се предвижда да се удължи възможността за строителство по морето с още три години
Под натиска на протести ГЕРБ и Обединените патриоти оттеглиха законопроекта за промени в Закона за опазване на земеделските земи, внесен от самите тях. Първоначално днес Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ, и бившият зам. земеделски министър Десислава Танева обявиха, че оттеглят доверието си от проектозакона. Малко по-късно бе съобщено, че депутати от ОП са оттеглили от деловодството проектозакона за промени. 

Законопроектът бе внесен от народни представители от ГЕРБ и Обединени патриоти и с него се предвижда да се удължи възможността за строителство по морето с още три години. Именно тези законови промени вчера вдигнаха природозащитници на протест. Днес пред НС пък бяха на протест собственици на земеделски земи край морето. Те настояват за приемане на закона, който удължава възможността за строителство по морето с още три години. Законопроектът предвижда срокът за застрояване на земеделска земя, включително и тези по морето, да бъде удължен от 6 на 9 години. Протестът на природозащитниците вчера бе заради опасността, ако бъдат гласувани в зала промените, да се допусне безконтролно застрояване край морето. Според сега действащия закон, до 23 май земеделски земи край морето, чийто статут е бил променен, но не е построено нищо, отново трябва да станат земеделски терени. В искането на ГЕРБ и ОП за удължаване на този срок мотивът е, че в противен случай щели да бъдат ощетени собствениците на имоти. 

Йордан Апостолов от ОП, който е един от вносителите на законопроекта заяви, че законопроектът вече е оттеглен в деловодството от името на ПГ на патриотите. От своя страна Христиан Митев от ОП посочи, че може би трябва да бъдат направени промени и в други закони. „Опитахме се да направим нещо, което много бързо да реши проблемите на тези собственици, които са инвестирали до този момент в предназначението на земеделската им земя. Така или иначе след като има и друга гледна точка и се смята, че това може да доведе до злоупотреби, може би е необходим по-дълъг срок, в който да се огледа от всички страни този проблем. Проблемът си оставя висящ и няма да бъде решен с оттеглянето на този законопроект. Трябва да се балансира между интереса на лицата, която притежават тази частна собственост и обществения интерес“, смята депутатът от ОП. 

Този законопроект няма да влезе в пленарна зала, увери Цветан Цветанов. Този законопроект се оттегля с координацията и взаимните разговори, които бяха проведени между ГЕРБ и Обединени патриоти, увери той. Цветанов благодари на лидерите на трите партии, съставляващи коалиция Обединени патриоти, за конструктивния диалог постигнатият консенсус по теми, които създават предпоставка за спекулация от страна на политическите им опоненти. Създадената представа, че законопроектът за промени в Закона за опазване на земеделските земи обслужва големи инвеститори по българското Черноморие не отговаря на истината, заяви на брифинг депутатът от ГЕРБ и бившият земеделски министър Десислава Танева от ГЕРБ. Тя посочи, че заради тази представа ГЕРБ оттеглят подкрепата си към законопроекта. „Лично аз винаги съм защитавала тезата за земеделските земи да има специално, осъвременено законодателство, изключително рестриктивно с цел да запазят предназначението си, както е в целия ЕС. До 2011 г. срочност за застрояване, в който и да е имот с променено предназначение от земеделски в урбанизиран, няма. За първи път 2011 г. се въвежда срочността по два критерия в общ план 2 критерия в общ план 6 години да се застрои имотът. Ако не се застрои остава земеделски имот автоматично“, заяви Десислава Танева.

От БСП за България заявиха, че „ГЕРБ внесе лобистки законопроект, БСП го спря“. Първият законопроект, внесен от мнозинството в 44-ото НС, беше оттеглен от самите вносители, заради съмнения в собствената им дейност, заради непригодност на законопроекта и заради неразбирателство в редиците на мнозинството, каза зам.-председателят на НС и народен представител от БСП за България Валери Жаблянов по повод промените в Закона за опазване на земеделските земи. Според него законодателният процес е тръгнал порочно. „Поздравяваме управляващите, че осъзнаха какви тежки дефекти допуснаха още в началото на своята дейност“, коментира той. Жаблянов е на мнение, че законопроектът е бил предложен да влезе без обсъждане, светкавично в пленарна зала, заради крупни интереси. Той подчерта, че БСП ще отстоява в законодателната си дейност обществения интерес. „В едно общество има различни интереси, но когато се обслужват тесни групи хора, няколко инвеститори или отделни представители на бизнеса, това не може да бъде законодателството, което е необходимо днес на България“, каза още той. Според него днес на страната ни е необходима справедливост и тя не може да бъде постигната с такъв вид законодателен процес - когато някой си плаща, за да получи закон. Жаблянов допълни, че законопроектите на БСП са готови и ще бъдат внесени скоро, включително и предложения за изменение на закона за училищното образование. / БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.