Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Последно: ВАС отмени пръстовия отпечатък в болниците
28 Март 2017
Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване
Окончателно беше отменена наредбата, според която приемът и изписването от болница трябва да стават само с пръстов отпечатък. Решението е на петчленен състав на Върховния административен съд и ще бъде публикувано утре, след като бъдат заличени личните данни в него.  

Решението ще влезе в сила веднага след като петимата административни съдии сложат подписите си под него и бъде подписано и изпратено за публикуване в Държавен вестник от председателя на ВАС. След това в болниците вече няма да имат право да изискват идентифициране по този начин.
 
За първи път пръстовия отпечатък беше стопиран от тричленен  състав на Административния съд с мотива, че с въвеждането му Здравната каса и Здравното министерство на практика са "дописали" Закона за здравното осигуряване, защото пръстовата идентификация не фигурира в нито един закон.  Другото основание беше противоречие с европейското законодателство. Защото  - тъй като нито една страна-членка не задължава гражданите си да се идентифицират  при лечение по този начин, въвеждането му тук ще усложни трансграничното легитимиране при получаване на медицинска помощ в държавите от Евросъюза. 

Според информация на "Хоризонт", с подобни мотиви петчленният състав на Върховния административен съд е постановил окончателната отмяна на спорния текст.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.