Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
14 000 полицаи ще са ангажирани в изборния ден
24 Март 2017
Те ще гарантират сигурността на всички изборни места и секции в страната
Грижим се по отношение на сигурността и уверявам, че мерките, които сме предприели, са достатъчно адекватни, за да не допуснем нагнетяване на напрежение. Това заяви главен комисар Георги Арабаджиев, изпълняващ длъжността главен секретар на МВР, по време на пресконференция посветена на предприетите мерки за обезпечаване на обществения ред, сигурността и законосъобразността на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Във връзка с броя на подадените до този момент сигнали в МВР, свързани с опити за купуване на гласове, главен комисар Арабаджиев подчерта, че разполагат с тази информация, но тъй-като вътрешното министерство работи по дела, свързани с политическите права на гражданите под ръководството на Прокуратурата и съвместно с ДАНС, информацията ще бъде предоставена на 25 март – денят за размисъл. 
На пресконференцията стана ясно, че за гарантиране на реда по време на изборите ще бъдат пряко ангажирани общо 14 000 служители на МВР. Те ще гарантират сигурността на всички изборни места и секции в страната. Заместник-директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ старши комисар Тодор Гребенаров обобщи, че всички изборни места в страната са 7 319. Секциите са 12 294, като допълнително има разкрити 184 подвижни и 254 временни, от които 23 секции са в местата за лишаване от свобода. Общо 231 секции са организирани в лечебни заведения, домове за стари хора и др. Старши комисар Гребенаров подчерта, че в рамките на едномесечната предизборна кампания полицейски служители са участвали в 119 предизборни мероприятия и не са допуснати нарушения на обществения ред. По думите му към настоящият момент продължава раздаването на изборните материали от областните управители към съответните общини, а това става в взаимодействие със служители от „Охранителна полиция” от областните дирекции. До началото на изборния процес изборните материали ще бъдат охранявани, а в деня на изборите по правило служители на реда седят извън сградите, определени за гласуване, но могат да оказват съдействие на председателите на СИК при тяхно поискване или нарушение на обществения ред. Заместник-директорът на ГДНП напомни още, че след приключването на изборния процес, изборните материали се превозват под полицейски съпровод, но не се качват в полицейските автомобили. 
В деня на изборите специални мерки ще бъдат предприети и от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в МВР. Заместник-директорът ѝ старши комисар Асен Игнатов обяви, че са приведени в състояние на готовност над 200 електрогенератора, които да бъдат използвани при евентуално спиране на тока в сгради, важни за изборния процес. В рамките на страната, за пожарна безопасност са проверени 7 217 обекта, които имат отношения към изборния процеса, а в 702 от тях са установени нарушения на изискванията. Старши комисар Игнатов уточни, че не става дума за тежки и фрапиращи нарушения, а като пример посочи липса на пожарогасител, неработеща светлина на евакуационните табели, немаркирани пътища за евакуация и др. 
От МВР са взели специални мерки, за да гарантират изборните права на хората, които по една или друга причина са останали без документи за самоличност непосредствено преди изборите. В рамките на пресконференцията директорът на Дирекция „Български документи за самоличност“ разясни, че месец преди изборния ден е създадена процедура по ускорено издаване на български лични карти. Тя отчете, че за периода 27 февруари – 23 март 2017г са издадени около 48 000 документа за самоличност. В цялата страна МВР е създало организация за българските граждани, които са изгубили, били са им откраднати, повредени или унищожени личните им документи, така че да имат възможността да подават заявления за издаване на нова лична карта и съответно да получат удостоверение, което важи единствено и само в изборния ден и служи единствено и само за упражняване на правото на глас. Заявленията за издаване на лична карта се подават по постоянен адрес на гражданите, но удостоверенията ще могат да бъдат издавани от всяко едно звено „Документи за самоличност” на територията на цялата страна. 
За обезпечаване на обществения ред на всички изборни места на територията на София ще бъдат ангажирани общо 2363 служители, като в тази бройка са включени и придадени сили от Дирекция „Жандармерия” и Главна дирекция „Гранична полиция”. Директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов поясни, че на територията на столицата ще функционират общо 1594 секционни избирателни комисии, от които 13 подвижни, разположени в общо 293 изборни места и 3 районни избирателни комисии. Във връзка с функционирането им Столична община е издала заповед за организация на движението. Директорът на СДВР напомни, че допълнителни сили и средства са предвидени и за охраната на столицата на 25 март, събота, когато ще се проведе футболната среща между националните отбори на България и Холандия. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.