Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ердоган пак опита да ни оказва натиск - не сме спазвали демокрацията
23 Март 2017
Така турският президент Реджеп Ердоган разкритикува София предизборно
България изпада в противоречие, но тази работа няма да стане така – от една страна вика за демокрация, а от друга оказва много сериозен натиск на турците в страната, така турският президент Реджеп Ердоган разкритикува София предизборно, предаде кореспондентът на БГНЕС. На среща с членовете на дружествата в Балканската федерация на изселниците в Анкара Ердоган се обърна към България с остри думи, но подчерта, че всички турци на Балканите са братя на 80-милионната държава и че те са нейна постоянна грижа. „Имаме общо бъдеще и обща съдба с балканските и румелийските турци, и заедно продължаваме пътя си. 

Ние не сме се вторачили в никоя неприкосновена земя. Но щом стане дума за Турция, някои бързо променят отношението си. Ние не се отказваме и няма да се откажем от братята ни в Румелия и Балканите. През последните дни сме свидетели на събитията в Холандия и в други европейски страни, виждаме какво се случва с нашите граждани там, отношението към тях е нечовешко. Как да изоставим съгражданите си? Разбира се, че ще положим всички усилия, за да защитим правата им“, заяви Ердоган. И продължи: „На 26 март в България ще се проведат избори. Затова се обръщам към България – аз се надявам, че те ще преминат мирно и в пълна прозрачност. Но в много голяма степен сме огорчени от информациите за акциите на натиск там. От една страна, говорите за демокрация, а от друга, оказвате силен натиск на турците в страната. Това не може да става. Ще говориш за европейските ценности, а същевременно ще провеждаш абсолютно обратната на тях политика. Така няма да стане работата. Ние имаме пълното право да се изправим до нашите сънародници там. 

Надявам се изборите в България да преминат в условията на демокрацията и правото. Същото се отнася и за другите балкански страни, които са пред избори. Всички заедно трябва да се погрижим за стабилността в региона. Обезпокоени сме за Македония, имаше избори, но резултат още никакъв няма. В Албания също предстои гласуване, надяваме се ситуацията там да бъде спокойна“, каза турският президент. Той посочи, че правителството в Анкара усилено работи за узаконяване на престоя и за даване на гражданство на пребиваващи в страната турци, пристигнали от различни посоки. „Без да се изисква от тях да са живели 5 г. в Турция, те получават гражданство и ще влязат в централната система на здравното осигуряване. Така свързаните със страната ни всички наши братя ще могат да се възползват от медицинските услуги в Турция. До 15 дни ще намерим решението и на проблема с разрешителните за работа. Не трябва да се забравя, че преди ден групи от български националисти блокираха границата, за да попречат на турците да гласуват по родните си места“, каза Ердоган. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Св. Георги
23 Mar, 2017 | 22:18

Отивам да си купувам мешка , сухари , вода и одеяло .


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.