Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Подписан е новият рамков договор в здравеопазването
28 Февруари 2017
Страни по него са Националната здравноосигурителна каса, Българският лекарски съюз и Министерството на здравеопозването
Подписан беше новият рамков договор в здравеопазването. Страни по него са Националната здравноосигурителна каса, Българският лекарски съюз и Министерството на здравеопозването. 

От Лекарския съюз коментираха, че подписването на договора осигурява повече средства в извънболничната помощ и по-голяма гъвкавост за справяне с недостига от средства при болниците.

Едно от важните достижения в тези преговори за съсловната организация, е свързано с повече средства за болнична помощ и по-голям контрол при разходване на парите за лекарства. Има обаче и спорни моменти в документа, за които алармираха от Националната асоциация на работещите в спешната помощ. Те касаят обхвата на пациентите от личните лекари извън работното им време. 

Болниците ще могат да надхвърлят месечните си бюджети с 3 процента, но при по-голям преразход цените на съответните клинични пътеки ще бъдат намалявани. 

Предвижда се намаляване на цени на клинични пътеки, ако се достигне до преразход в бюджетите на болниците, обясни управителят на здравната каса Глинка Комитов:

Даваме възможност да бъдат по-гъвкави лимитите и до три процента да могат да надхвърлят тези стойности. Веднага след тези три процента се събираме и преговаряме отново - за намаляване на цените на съответните дейности.

Средствата, които здравната каса плаща на болниците всеки месец общо са около 137 милиона лева, обясни доктор Венцислав Грозев, председател на БЛС:

Договаряме с Надзорния съвет за намаляване на цени по пътеки, които са довели до този разход, не всички пътеки.

Подписването на договора осигурява повече пари в извънболничната помощ. 13 милиона лева са договорени повече за личните лекари, 19 милиона лева при специалистите в извънболничната медицинска помощ. Личните лекари не се задължават да сключват договори със спешните центрове.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.