Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Болниците в страната дължат над половин милиард лева
24 Февруари 2017
Задълженията на държавните болници надхвърлят 417 млн. лева, а на общинските - 91 млн. лева
Общо болниците в страната дължат над 500 млн. лева към декември, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Задълженията на държавните болници надхвърлят 417 млн. лева, а на общинските - 91 млн. лева. Данните на Министерството показват, че за последното тримесечие на 2016-а дълговете са нараснали с близо 33 млн. лева, съобщи заместник-министър Любомир Гайдов. 

Пратили сме писма с молба да се съберем с ръководството на болниците да предложат мерки едногодишни, какво те предлагат, да се концентрират относно инвестиции, да предприемат действия относно намаляване на разходите си. 

Старозагорската болница „Проф. д-р Ст. Киркович” и пловдивската „Свети Георги" са сред болниците с най-сериозни просрочени задължения. 

При болниците с общинско участие най-голяма задлъжнялост имат лечебните заведения в София-град, в Тутракан и Дулово, както и в областите Пловдив, Велико Търново и Благоевград. 

Екип на Министерството на здравеопазването ще издаде нормативни актове, за които има проблеми в правната уредба. Те са свързани с общественото здраве, каза заместник-министърът Любомир Гайдов, като посочи, че миналата година от 67 нормативни акта, 27 са оспорени в съда. 

Нормативните документи са свързани със Закона за здравето, Закона за лечебните заведения и Закона за трансплантациите, обясни още заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов. Основната цел на служебния екип на министерството е приоритетно да приеме и девет наредби. Сред тях основната нормативна промяна е свързана с дейността на извънболничната медицинска помощ, ДКЦ-та, денталните клиники, хосписите. 

Друга основна промяна е продиктувана от писмо на Върховната касационна прокуратура така, че спешно да се приеме и стандарта за детско ранно развитие, който е съобразен с изискванията на новия закон за училищното и предучилищното образование, обясни още Гайдов. Стандартът е трябвало да бъде готов на 1 септември миналата година. 

Усилено се работи и по наредбата за етикетиране на органи, тъкани и клетки, изцяло обвързан със Закона за трансплантациите. Наредбата ще даде гаранции за качество и безопасност на трансплантациите у нас. Служебният екип готви и промени в Закона за здравното осигуряване, с които ще се даде възможност за ускорен правен процес при спорове между НЗОК и лечебните заведения в болничната и извънболничната помощ. Целта е да се признаят функциите на НЗОК, посочи още Гайдов.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.