Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Отстраняват от длъжност главният секретар на МВР
22 Февруари 2017
Служебният кабинет днес реши да поиска от президента Румен Радев да издаде указ за отстраняването му
Главният секретар на МВР Георги Костов ще бъде отстранен от длъжност, съобщи министърът на вътрешните работи Пламен Узунов. Служебният кабинет днес реши да поиска от президента Румен Радев да издаде указ за отстраняването на Костов.

В периода 2015-та-2016-та година са събрани достатъчно данни, че е упражнил натиск върху бивши и настоящи служители на МВР, с което те са били отстранявани от работа, не по установения ред. Той е станал причина да бъде нарушен политическият неутралитет, като с това е накърнил интересите на Министерството на вътрешните работи и на обществото, с което е уронил престижа на Министерството на вътрешните работи, заяви Узунов.

Твърдял е, че единствената причина, заради която ги отстранява, е политически натиск спрямо него. Натискът е бил политически, без да се цитира определена политическа сила. Няколко са случаите, в които сме събрали такива данни, конкретно за 5 служители. Сигурно има и такива, за които все още не сме събрали, обясни Узунов.

До назначаването на нов главен секретар длъжността ще изпълнява заместник-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев. Служебният министър няма да прави номинация и предпочита това да направи редовно избрано правителство. Узунов не отговори защо преди седмица е твърдял, че Костов няма да бъде сменян. 

На въпрос дали ще подменя директори на областни управления министърът обясни, че ще оценява дейността на всеки началник по три критерия: Постигнатите резултати, лоялност към системата на МВР и третият е професионален опит.

Главният секретар на МВР обясни пред "Хоризонт", че е разбрал от новините за предложението на Министерски съвет той да бъде отстранен. Костов е подал сигнал в прокуратурата за политически натиск. Това съобщи самият той и обясни, че още преди седмица оставката му е била поискана, но той е отказал да я подаде:

Сезирал съм в писмен сигнал до Прокуратурата на Република България - който съм завел и входирал на 35-ата минута след приключването - за оказван политически натиск да подам оставка по собствено желание

Той допълни, че  до момента „не е професионално сезиран“ от никой в МВР за това, че има предложение да бъде сменен от поста. Костов уточни, че е отстранен поради натиск от премиера Огнян Герджиков над служебния министър Пламен Узунов:

Очи в очи служебният министър ми е заявил, че може да работи с мен, но има натиск от другите ръководители в държавата - премиерът.

Управлението главния секретар е право на министъра, коментира Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите:

Като синдикат никога не сме коментирали ръководенето на МВР, ако мога така да го кажа. Това не е функция на синдиката. Управлението е изключително право на министъра и на Министерски съвет. В случая оставаме без коментар! 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.