Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Прокуратурата откри нарушения в 112 общински наредби за детските градини
17 Февруари 2017
Нарушенията са по няколко линии. Част от тях са свързани с изискванията за прием
Върховната административна прокуратура откри нарушения в 112 общински наредби, свързани с приема в детските градини. Нарушенията са по няколко линии. Част от тях са свързани с изискванията за прием. Например - към заявлението за кандидатстване в детски градини и общински училища да се прилага декларация от родителя, че детето няма да кандидатства в друга детска градина или училище. Или пък - сред документите за записване да има служебна бележка от общината, че родителите нямат финансови задължения към нея. Последното - напомнят от прокуратурата, е в противоречие със Закона за местните данъци и такси.

Едно от популярните предимства за прием в детски градини и общински училища - роднина на детето да работи или да е работил в него, е определено като ограничаващо или дискриминиращо по отношение на децата без такива предимства. Недопустимо е с наредба на общинския съвет децата да бъдат третирани по различен начин и някои деца да се оказват в по-неблагоприятно положение. Нередно е и децата да се ограничават, като се поставят в зависимост от изпълнение на финансови задължения на родителите и настойниците, са категорични от държавното обвинение. 

По отношение на тези нарушения вече са подадени протести до съответните административни съдилища и предложения до общински съвети да бъдат отстранени. 
 
И ако тук, макар и нарушени, поне са налице изискваните от Закона за училищното и предучилищното образование наредби за условията и реда за записване, отписване и преместване в общинските детски градини, то в много от общините се оказва, че такива изобщо не са приемани, въпреки че това е трябвало да стане месец след влизането в сила на закона ( това стана миналия август). Затова  Върховната административна прокуратура започва проверки на територията на цялата страна и предупреждава - там където наредбата не е приета - ще бъдат предприети действия.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.