Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Плевнелиев: Труден, но успешен мандат!
18 Януари 2017
Росен Плевнелиев и Маргарита Попова направиха отчет по повод петата година от встъпването си в длъжност като президент и вицепрезидент
Един безспорно много труден, но успешен мандат приключи. Това заяви президентът Росен Плевнелиев дни преди смяната на властта в Президентството, съобщава БНР.

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова направиха отчет по повод петата година от встъпването си в длъжност като президент и вицепрезидент. Това се случва преди утре новоизбраният държавен глава Румен Радев да положи клетва пред Народното събрание.

В отчета за работата си през изминалите пет години, президентът Росен Плевнелиев предупреди за рискове пред страната в следващите месеци. Сред тях той посочи отнемането на българското председателство на Европейския съюз, евентуална промяна в евроатлантическата ориентация на страната и нова миграционна вълна.

Има още един риск. Риск крие и назначаването на ново служебно правителство, което новият президент Румен Радев трябва да направи веднага, след като встъпи в длъжност. Президентът подчерта, че Радев трябва да назначи служебно правителство, което ще има 100 дни, за да организира честни избори, така че следващото правителство, което ще бъде избрано, да бъде легитимно. Необходимо е политическите партии да имат доверие в служебното правителство, което ще назначи Радев, каза още президентът. 

Плевнелиев, който назначи две служебни правителства в мандата си, е готов да сподели опита си с президента Румен Радев. Новият президент трябва да обоснове принципите, на които ще формира правителство. Не трябва да има съмнение за зависимости на служебните министри, коментира Плевнелиев:

Една липса на интегритет в министрите. Проблеми, свързани със зависимости на един или друг министър, могат да доведат до ниско доверие на политическите партии в служебното правителство, оттам до противопоставяне и непризнаване на неговите действия. Не трябва да има никакви скандали. Трябва да се организират честни избори най-добре с гражданското общество, а не въпреки. Апелирам към политическите партии да помогнат на президента Радев, защото зависи от тях.

През този 5-годишен мандат бяхме свидетели на многобройно, но паралелно протичащи кризи. Във вътрешнополитически план – парламентарни кризи, ниско доверие в институциите и протести. С тези думи президентът Росен Плевнелиев започна отчетната си пресконференция. Само за 2 години се смениха 5 правителства и 3 парламента, но президентската институция бе център на стабилност и приемственост, заяви Плевнелиев. Аз осигурих приемственост. С изпълнителната власт Президентството е обединило усилия в името на модернизацията в България. Икономиката ни е в подем. Днес България се ползва с доверието на държавите, има исторически най-ниски лихви, отбеляза президентът. От първия ден на мандата си Плевнелиев постави електронното правителство като основен приоритет и антиолигархична мярка. Той открои стратегическите национални приоритети, като дуалната система на образование, първата иновационна екосистема и технологичен парк на Балканите.

Президентската институция не е институция на силната ръка, а на баланса, заяви държавният глава. За мен активното гражданско общество беше незаменим партньор във вземането на решения. Горд съм да бъда първият държавен глава, инициирал референдум, подкрепил недвусмислено пряката демокрация. Първият български президент, публично свалил доверие от мандатоносител.

Днес голямата тема в обществото е справедливостта в държавата. Необходими са спешни мерки за реформиране на правосъдието на България, заяви държавният глава.

Още в началото казах, че Европейският съюз е моето семейство. Дадох всичко за обединена и силна Европа, заяви Плевнелиев. В международен аспект той отбеляза, че е водил последователна и честна политика.

Това че аз съм първият демократично избран президент, който се противопоставя на руския президент, не ме прави ястреб. Обичам Русия, но правя разлика между руския президент и руския народ. Правя разлика между Кремъл и Русия, заяви Плевнелиев.
В отчета си за петте години от мандата президентът Росен Плевнелиев смята, че не е допускал големи грешки. 

Вицепрезидентът Маргарита Попова обаче смята, че институцията има нужда да работи с по-добра нормативна уредба, свързана със закона за Консултативния съвет за национална сигурност. Попова подчерта, че съжалява, че президентът Росен Плевнелиев е загубил контрола върху всички служби и те са отишли в друга власт: Според вицепрезидента, през последните пет години президентството е можело да работи повече за помиряване на политическите лидери. Тя смята, че отказът от правомощия на държавния глава е вреден и даде за пример поправките в Закона за Държавната агенция "Национална сигурност", които отнеха правото на президента да назначава председател на ДАНС: Държавният глава не може да бъде поставян в положение и в позиция да чака благоволението на структури, които са подчинени другиму и аз на негово място щях да се боря със зъби и с нокти, за да не се случи такова нещо в държавата. Категоричен провал в механизмите, които останаха на разположение на държавния глава, за да бъде той стабилен.

Плевнелиев отговори: Никога досега службите в България не са работили толкова добре координирано. Няма абсолютно никакъв провал на механизмите. Освен, че работят, те никога досега не са работили по-добре.

Мандатът на Плевнелиев и Попова изтича в неделя. Какво ще правят след това: Ще продължа да бъда международно активен, ще пътувам много, ще работя по света, по различни проекти, но оставам в България, оставам посветен на България, тоест оставам вкъщи - отговори Росен Плевнелиев.

Разбира се, в съвсем краткосрочен план, ще имам ново работно място - сподели Маргарита Попова.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.