Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Съдът решава за винетките
17 Януари 2017
Делото е за повишените цени на винетките от началото на миналата година, които са в сила и тази година
Днес е делото пред петчленния състав на Върховния административен съд (ВАС) за повишените цени на винетките от началото на миналата година, които са в сила и тази година. 

Неправителствени организации и граждани оспорваха решението Министерския съвет. Върховната административна прокуратура обяви новите тарифи на стикерите за незаконни и поиска съдът да ги отмени. Според прокуратурата подзаконовият нормативен акт, уреждащ новите цени, е издаден при нарушение на административните правила. Върховният административен съд отмени на първа инстанция постановлението на МС, с което беше увеличена цената на винетките от началото на тази година. 

От регионалното министерство решиха да обжалват решението на ВАС. 

Ако днес обаче ВАС с петчленния си състав отхвърли жалбата на държавната администрация и потвърди обжалваното решение, постановлението оттук нататък, от датата на обнародване на решението на петчленния състав, няма да се прилага, заяви в „Преди всички“ адвокат Евгений Мосинов, от страна на жалбоподателите. Мосинов каза още, че ще се плащат винетни стикери с предходно действащи цени. Съществува обаче един проблем: 

Какво правим с вече платените винетки? То има едно изчакване, като че ли и за настоящата година, като повечето аргументи сега са: за какво да плащаме цена на винетките, като не можем да ползваме пътищата през зимния период поради това, че са затворени или недобре почистени. И тук е основният спор с министерството – Павлова и администрацията й отричат тезата, че винетната цена е такса за услуга и че имат задължение нещо да направят срещу тези, платени от всеки собственик на МПС, суми. И е резонно гражданите да задават въпроса: „Когато не получаваме услуга, защо плащаме?“. В момента законодателството ни не допуска да се връщат за минал период пари като обезщетение. ВАС с едно свое минало постановление прие, че за минал период, преди отмяната на незаконосъобразен акт на държавата, не могат да се претендират вреди за минал период, но оттук нататък тези цени по това постановление няма да могат да се прилагат и това ще създаде сериозен проблем. Вероятно трябваше правителството да се въздържи от друга цена. 

Според адвокат Мосинов по-справедлива изглежда идеята за тол системата и въвеждането на електронната винетка:

Винетната такса е такса за услуга. Ние плащаме на държавата заради това, че тя полага определени усилия да изгради и да поддържа своята собствена мрежа, и ни допуска до ползването й. И, разбира се, при това условие тя изисква от нас определено заплащане и то по закон трябва да бъде реципрочно на ползването – колкото и доколкото ползваме, има възможност да ползваме – това е смисълът на целия казус. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.