Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Жълт код за поледици в Северозападна България
15 Януари 2017
Днес от запад на изток, на много места ще превали: в планините - сняг, в равнинната част - предимно дъжд
Жълт код за образуване на поледица и валежи от сняг е в сила за днес в 12 области от Северозападна България и някои райони в централната част, съобщава БНР. 

Днес от запад на изток, на много места ще превали: в планините - сняг, в равнинната част - предимно дъжд. По-късно през деня в планинските райони, Предбалкана и на места в Североизточна България дъждът ще преминава в сняг, но бързо ще спре, а след обяд от запад ще започне разкъсване на облачността. Ще има условия за поледици и заледявания. До вечерта дъжд ще вали в крайните югоизточни райони. Вятърът сутринта ще е от запад-югозапад, слаб до умерен, а в Източна България и на север от планините - ще е югозападен и временно силен; постепенно през деня ще се ориентира от северозапад и отново ще започне застудяване. Максималните температури ще между 2° и 7°.

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за януари и през деня ще се повишава, пише в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Река Дунав при Силистра продължава да замръзва. Вече 90 на сто от водната повърхност е покрита с лед. По данни на Агенцията за поддържане плавателния път на реката, в сръбския участък и в долното течение при румънските градове Тулча и Браила, Дунав е замръзнал напълно. С днешното затопляне се наблюдава намаляване на леда в българския участък.

По пътищата на страната се пътува в тежки зимни условия, с оглед на образувалата се по места ледена покривка, но ситуацията засега е спокойна, съобщиха от Агенция пътна инфраструктура за „Хоризонт“. Все още обаче в добричката община Генерал Тошево е в сила бедственото положение, обявено на 7 януари. Днес Кризисният щаб ще насочи роторните снегорини да почистят най-невралгичната точка от пътната мрежа в района -  републиканския път Рогозина-Спасово.

Все още е в сила бедственото положение в село Булаир, община Долни чифлик. Още седем километра по пътя до селото трябва да бъдат разчистени от снега.Кметът на общината Красимира Анастасова съобщи,че пътят ще се почиства с два багера, фадрома и верижен трактор.Снощи до Булаир е достигнал екип с верижна техника и е доставил на хората продукти и лекарства.В останалата част на Варненска област пътищата са проходими при зимни условия.

В София много от улиците и тротоари са заледени. Георги Петришки от „Пътна полиция“ предупреди шофьорите да карат с повишено внимание:

Пътните настилки са хлъзгави и заледени, което е предпоставка за настъпването на ПТП-та с непредвидими  последици. Препоръчително  е водачите да се съобразяват със скоростта на движение, пътните и метеорологичните условия, и при възможност да увеличат дистанцията, за да бъдат избегнати пътни инциденти.

Градският транспорт в столицата се движи по разписание, временно са спрени автобусни линии 66 и 64 на територията на парк Витоша. Заради  поледицата  снегопочистващата техника обработва със смеси трасета на градския транспорт, опасни  участъци, както и спирките на градския транспорт.

Пътят  Драгалевци - Алеко е отворен. Възстановено е движението по автобусна линия 93 до спирка "Лифт Драгалевци". Обстановката в столицата е динамична, каза за „Хоризонт“ началникът на Столичния инспекторат Веска Георгиева:

Обработва се пътят от „Бояна“ за „Златните мостове“ и затова автобус 64 временно е спрян, пътят е затворен, беше затворен за кратък период и пътят Драгалевци – Алеко. Няма проблеми с градския транспорт. Фирмите работят от сутринта, по разпореждане на кмета се  обработват и тротоарите, предупредени са да имат готовност с понижаване на температурите да обработват платната против заледяване.

В Панчарево и Банкя автобусите също се движат. 

В кризисните центрове на общината са потърсили подслон 197 души, останали без дом.

Гражданите могат да подават сигнали на тел.112.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.