Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пътник без билет в обществения транспорт ще се наказва с глоба от 10 до 50 лева
14 Януари 2017
Пътниците без билети за международните превози ще се наказват с глоба от 300 лева
Народните представители приеха окончателни промени в Закона за автомобилните превози, според които пътник в моторно превозно средство за обществен превоз, който пътува без билет или друг превозен документ, се наказва с глоба от 10 до 50 лева. Преди приемането на промените глобата беше в размер на 10 лева. С решения на Общинските съвети всяка община ще определя глобата за пътник без билет, като тя може да варира от 10 до 50 лева. С глоба от 50 лева ще се наказва пътник без билет или друг превозен документ за междуселищните превози при досегашна глоба от 30 лева. Пътниците без билети за международните превози ще се наказват с глоба от 300 лева, като в този случай няма промяна на досега действащите глоба.
Депутатите решиха един превозвач да може да има само 2 лиценза - един за превоз на пътници и един за превоз на товари в ЕС или в България. Цените за автогарово обслужване ще се определят съгласно методика, утвърдена от министъра на транспорта, на база категоризирана на автогарите и ще могат да се актуализират веднъж годишно. Съгласно приетите промени, когато маршрутът на междуселищна автобусна линия съвпада с маршрута на друга такава или на пътнически влак, и са от едно и също направление, между часовете на тръгване от общите им спирки трябва да има интервал. Интервалите между часовете на тръгване и редът за проверка на изискването ще се определят с наредба. 
Народните представители приеха превозвачи, извършващи обществен превоз на пътници или товари с МПС, което не е с българска регистрация, да се наказват с глоба от 1500 лева. Превозвач, който не е върнал в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ заверено копие на лиценз на ЕС или удостоверение за обществен превоз на пътници или товари на територията на България да се наказва с имуществена санкция в размер на 500 лв. за всяко невърнато копие или удостоверение. При повторно нарушение се налага имуществена санкция в размер на 500 лева за всяко невърнато копие или удостоверение. Превозвач, на когото е приложена принудителна административна мярка, извършващ обществен превоз на пътници или товари, ще се наказва с имуществен санкция в размер на 1500 лв. Според приетите промени превозвач, който преотстъпи заверено копие на лиценз на ЕС или допусне извършването на обществен превоз на пътници или товари с невалидно, отнето или преотстъпено заверено копие на лиценз на ЕС се наказва с имуществена санкция в размер на 1500 лв. За повторно нарушение се налага имуществена санкция в размер на 3000 лв. 
Председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев заяви, че приетите промени в Закона за автомобилните превози поправят неточностите за това по какъв начин да се налагат глобите за нередовен пътник, като определят много строго реда. Това засяга и Столична община, в която глобата беше вдигната от 20 на 40 лева. Според него глобата за нередовен пътник, която важи в момента, е висока за София. Той обясни, че преди глобата е била 20 пъти по-висока от цената на едно билетче от 1 лев, а сега при цена на билетчето от 1.60 лева глобата е над 20 пъти по-висока. Настимир Ананиев призова Столичния общински съвет да вземе решение за по-ниска глоба от 40 лева при пътуване без билет или превозен документ в градския транспорт.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.