Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Парламентът отложи разискването на точките от референдума за изборната система
11 Януари 2017
От ГЕРБ отново настояха новоизбраният президент Румен Радев да се съобрази с мнението на над 2,5 милиона българи, казали "да" за мажоритарния вот на референдума
По искане на ДПС депутатите отложиха разискванията по внесеното от ГЕРБ проекторешение с точките от референдума за изборната система. Вчера Комисията по правни въпроси в НС също отложи разискванията. Четин Казак от ДПС обясни мотива за поисканото отлагане:

Има дело, висящо пред ВАС, от което зависи въобще каква процедура трябва да се предприеме от тук нататък. Комисията по правни въпроси прецени, че в края на мандата на това Народно събрание, единствено и само с чисто политически и популистки подбуди, с които целят вносителят - ГЕРБ, да се издокара за последно пред избирателите.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обвини ДПС в опит да се блокира предложението:

Няма време за отлагане! В рамките и в хоризонта на това Народно събрание отлагането би означавало отричане, отхвърляне, замитане волята на избирателя по отношение на проведения референдум. Всички ще отговаряме, колеги, и то много скоро!

От ГЕРБ отново настояха новоизбраният президент Румен Радев да се съобрази с мнението на над 2,5 милиона българи, казали "да" за мажоритарния вот на референдума.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира:

И аз съм убеден, че от тези 2,5 милиона, които са гласували за референдума, по-голямата част от половината са дали гласа си точно за президента Радев, по всяка вероятност, защото и той, по време на цялата предизборна кампания, в общи линии даваше мълчаливото съгласие или подкрепяше подобно решение за референдум. В Конституцията няма определен срок, в който той трябва да разпусне парламента.

Цветанов допълни, че в момента ГЕРБ са в малцинство с отказа на депутатите да обсъдят законопроекта. Още в четвъртък ГЕРБ ще внесе нов законопроект, за да може следващата седмица, на извънредно заседание на Правната комисия, да бъдат гледани и двата законопроекта за резултатите от референдума.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.