Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бизнесменът Иво Прокопиев обвиняем за продажбата на държавните акции на EVN
10 Януари 2017
Той е обвинен, че в съучастие като помагач със Симеон Дянков в първото правителство на Бойко Борисов умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба
Бизнесменът Иво Прокопиев е поредният обвиняем за продажбата на миноритарния пакет на държавата в енергийното дружество EVN. От прокуратурата съобщават, че днес му е било повдигнато обвинение и че е с мярка за неотклонение "подписка".  

Лаконичността си държавното обвинение мотивира с предстоящото обвинение на бившия финансов министър Симеон Дянков. То е насрочено за 18 януари по договорка на адвоката на Дянков и прокуратурата, постигната след като стана ясно, че прокуратурата може да обяви Дянков за общодържавно издирване. 

Съсобственикът на медийната група "Икономедия" Иво Прокопиев е обвинен, че в периода май – юни 2011 година в съучастие като помагач с финансовия министър в първото правителство на Бойко Борисов умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с продажбата на държавните акции в EVN. 

В позиция, разпространена до медиите, Прокопиев казва: 

От постановлението на прокуратурата не разбрах, а и следователят не можа да ми обясни с какво съм помогнал на бившия финансов министър Симеон Дянков, нито какво конкретно съм извършил по сделката за борсова приватизация на EVN. Всъщност по тази сделка аз нищо не съм извършил. Той допълва, че в същността си обвинението е клевета, която приравнява прокуратурата на обикновен инструмент за репресия на опонентите на корупционното статукво в страната, подобен на кафявите медийни бухалки.

Оценявам цялата ситуация като коледна честитка от депутата от ДПС Делян Пеевски и премиера в оставка Бойко Борисов, изпратена ми чрез главния прокурор Сотир Цацаров. Смятам, че мотивите защо се прави този фарс два месеца преди предстоящите избори са доста прозрачни и напълно политически, уточнява Прокопиев.

Преди време от прокуратурата обясниха, че парите от приватизацията не са отишли в Сребърния фонд и направиха заключение, че така са били ощетени българските пенсионери. Първи обвиняем заради тази сделка бе бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Нямам формална връзка с проекта "Да, България“, аз съм просто симпатизант, подчерта в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" Иво Прокопиев:

Беше ми задаван много пъти въпросът дали ще влизам в политиката. Отговорът е: "Не, не влизам в политиката. Ако реша да вляза в политиката, ще го направя ясно и през парадния вход, а не чрез някакви скрити схеми или чрез други лица.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.