Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Румен Радев отказа да удължи живота на 43-тото НС
10 Януари 2017
Той възнамерява да се придържа стриктно към Конституцията - след встъпването си в длъжност и в най-кратък срок да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи избори
Новоизбраният президент Румен Радев възнамерява да се придържа стриктно към Конституцията и в най-кратък срок след встъпването си в длъжност да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи парламентарни избори, съобщи БТА. Това се посочва в позиция на Радев, разпространена от неговия офис.

В нея се казва, че всякакви опити да се удължава живота на 43-тото Народно събрание под предлог за несвършена работа са в разрез с Конституцията и произнасянето на Конституционния съд. Преди два дни от ГЕРБ призоваха новия държавен глава да удължи срока на работа на парламента.

На 11 януари се открива новата парламентарна сесия на 43-то Народно събрание. Още в средата на ноември в парламентарните комисии беше разпределен проект за решение във връзка с проведения на 6 ноември 2016 година референдум, а по-късно и Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Два месеца по тях нямаше движение. Междувременно народните представители ползваха парламентарната си ваканция, което е тяхно право, но и тяхно решение. Буди недоумение фактът, че темата се съживява дни преди разпускането на 43-то НС, съпроводена с искания за удължаване на неговата работа, заявява новоизбраният президент.

Румен Радев и Илияна Йотова встъпват в длъжност на 22-ри януари.

След това Конституцията ме задължава да извърша действия по назначаването на служебно правителство, разпускане на действащото Народно събрание и определяне дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори. В своето произнасяне от 22 ноември 2016 г. Конституционният съд определя тези действия на президента като "първостепенни и неотложни". Вярвам, че в оставащите дни от своята работа уважаемите народни представители ще подходят отговорно и с уважение към волята на българските избиратели, се посочва още в позицията.

Позицията е изпратена до председателя на 43-тото Народно събрание.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.