Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
НАП: Чрез електронните пощи се разпространява вирус от наше име
25 Октомври 2016
Ако вече сте отворили прикачените файлове, веднага стартирайте антивирусна програма
Вирус, изпратен от името на НАП обикаля имейлите на потребителите. Не  го отваряйте. Ако вече сте отворили прикачените файлове, веднага стартирайте антивирусна програма. Автентичните имейли от НАП  по правило не съдържат прикачени файлове или  чувствителна информация.

Когато по електронната поща се иска чувствителна финансова информация или се отварят прикачени файлове от какъвто и да е порядък или някакви приложения или програми, това крие сериозни рискове, независимо дали изхождат от името на НАП или на когото и да било. Фундаментален съвет към всеки потребител, който използва интернет услуги е да е особено внимателен в такива случаи.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ говорителят на НАП Росен Бъчваров, който допълни че личната предпазливост  невинаги може да бъде заменена от автоматични системи.

Това е втори опит за умишлено заразяване на широка категория хора с вирус и е изпълнен по един сравнително хитроумен начин, защото, по външни белези, писмото изглежда като да е изпратено от НАП, макар че не е и това се вижда в полето за „подател“. Доколкото става дума за чувствителни теми като данъци и осигуряване, голяма част от хората реагират първосигнално.

Екипът по информационна сигурност на НАП и ГДБОП търсят съвместно организаторите на тази атака.

От НАП припомнят, че физическите лица могат да поискат да им бъде удържан авансов данък за четвъртото тримесечие на годината. Необходима е служебна бележка, която да бъде дадена на работодателя.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.