Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Радомир празнуваха с боза
23 Октомври 2016
Градът, в който резливата напитка се произвежда от векове, показа, че традицията е жива до днес
Жители и гости на Радомир се събраха на първия Празник на бозата. Градът, в който резливата напитка се произвежда от векове, показа, че традицията е жива до днес.
Първият Празник на бозата събра в Радомир жители и гости на града. Любители на вкусната напитка, на българското и на веселбата споделиха удоволствието от общуването, от досега с традицията и от вкусната трапеза.
Центърът на Радомир се бе преобразил в стария градски мегдан. На пазара от близо и далеч търговци и майстори бяха докарали най-разнообразни стоки. Тук можеше да напълниш окото си и чантите с красиви ръчно изработени плетива, домашно произведени лук и низи пипер, апетитни туршии и мезета, руйно вино и люта ракия. Млади бозаджии черпеха всички с по чаша от резливата напитка в емблематичната сладкарница на Али Сербез. Хора се виха на мегдана, а специален поздрав за всички бе изпълнението на групата за стари градски песни "Надежда" от читалище "Напредък 1895" в гр. Радомир.
Организаторите се бяха постарали да пресъздадат максимално достоверно градската атмосфера от преди повече от век.
Сред множеството се разхождаха млади госпожици със стилно чадърче, а вестникарче с поокъсели панталони и с възголемичко каскетче раздаваше на всички покана за предстоящия ден на града.
Празникът продължи на площада, който цял ухаеше на вкусна радомирска кавърма.
Забърка я в огромен казан шеф Иван Звездев. Производители на боза и сладкарски изделия бяха изложили стоката си, за да може всеки да занесе и у дома сладка почерпка.
Голяма атракция бе състезанието по надпиване с боза, в което се включиха 8 любители на резливата напитка.
Победителите получиха парични награди и реплика на паметника на бозаджията, който е една от емблемите на Радомир.
"Благодаря на всички, които взеха този празник присърце и помогнаха да популяризираме древната бозаджийска традиция в нашия град." С тези думи се обърна към своите съграждани кметът на общината Пламен Алексиев и пожела на всички добро настроение, защото смисълът на празника е именно в това - да бъдем заедно, да се радваме и да съхраняваме нашите традиции. Градоначалникът връчи отличия на производители на боза от общината, които са превърнали една отколешна традиция в свой бизнес. Специална награда и подарък за своя клуб получиха и представителите на сдружението на хората с увреждания в Радомир.
Приветствия към радомирци поднесоха и  посланикът на Република Косово НП Шпенд Калаба и народният представител Ирена Соколова. Сред гостите на първия Празник на бозата бяха и кметът на община Перник д-р Вяра Церовска и нейният екип.
Празникът продължи с концерт на народната певица Ана-Мария.
Всички жители и гости имаха възможност да разгледат етнографската сбирка в Стойовата къща, която представя характерни традиции, обичаи и занаяти.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.