Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
България и Румъния с писменно уверение за отпадане на визите за Канада
21 Октомври 2016
Лидерите на България и Румъния обявиха, че вече подкрепят споразумението за свободна търговия с Канада след като са получили писмените гаранции
Лидерите на България и Румъния обявиха, че вече подкрепят споразумението за свободна търговия с Канада след като са получили писмени гаранции за отпадане на канадските визи. За Румъния се въвежда предпазна клауза за връщане на визите, но не и за България. Все още обаче има риск от провал на СЕТА, защото Белгия отказва да го подпише. 

Писменото потвърждение за безвизово пътуване от декември 2017-та е пратено до българското и румънското вътрешно министерство от канадското правителство след среднощни преговори, обясни премиерът Бойко Борисов:

До 1 декември 2017 година за всички български граждани визовият режим ще отпадне за Канада. При това положение с румънския президент решихме да подкрепиме. 

Румъния повече няма никакви възражения към търговското споразумение с Канада, каза президентът Клаус Йоханис. Постигнатата договореност е взаимноизгодна - Канада ще има възможност да върне визите за румънци през първите 3 години от споразумението, ако внезапно броят на нелегалните имигранти нарасне значително.

Подобна „предпазна клауза“ не е предвидена в сделката за българските граждани, според Бойко Борисов:

Няма такова нещо в нашето потвърждение. 

Цялостния пакет от сделката с Канада обаче все още е застрашен, защото регионалното правителство на белгийския регион Валония пак отказа да даде мандат на централната власт да подпише СЕТА, обяви местния премиер Пол Маниет:

Механизмът за международните трибунали не е много ясен в договора. Става дума за начина, по който държавите решава споровете си с мултинационалните корпорации. На този етап умолявам да отложим срещата на върха Европа-Канада и да си дадем време за да разгледаме текста.

На въпрос на БНР дали Канада е обвързала белгийското вето с отпадането на визите за българи, премиерът Борисов отговори:

Не, няма такова условие. Всички горе чакат да чуят какво ще е това решение, но виждам, че все повече това създава несигурност, защото всяка държава има своите особености и всяка държава може да пожелае по един или друг инструмент да наложи вето.

Очаква се Европейският съвет да се произнесе какви ще са следващите стъпки на Съюза спрямо Канада, чийто премиер трябваше да пристигне тук следващия четвъртък за церемония по подписването на СЕТА.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.