Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
На ГКПП-Капитан Андреево сгащиха французин издирван за тероризъм
29 Септември 2016
Клемент Мишел е обявен за международно издирване от френските власти с Европейска заповед за арест за дейност, свързана с тероризъм
С постановление на прокурор от Окръжна прокуратура - Хасково за срок от 72 часа е задържан френският гражданин Клемент Мишел, на 18 г., обявен за международно издирване от френските власти с Европейска заповед за арест за дейност, свързана с тероризъм. Клемент Мишел е бил арестуван на 28 септември 2016 г. на ГКПП-Капитан Андреево, при излизане от България. Европейската заповед за арест спрямо Клемент Мишел е пристигнала в Окръжна прокуратура-Хасково на френски език чрез Шенгенската информационна система. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че е роден през ноември 1997г. На 28-и в 5.30 часа е влязъл на наша територия през българо-сръбската граница на КПП Калотина. Той е бил въведен в Шенгенска информационна система (ШИС) от Франция като лице, което следва единствено да бъде наблюдавано. 

„Този сигнал задължава българските власти при навлизането на лицето на територията на България да му извършат лична проверка и личен обиск. Това се случило в 5.30 часа на Калотина, като при личния обиск на лицето не са били установени вещи, забранени за държане от българския закон”, каза Арнаудова. Тя обясни, че тъй като не е имало друга ограничителна мярка, той е пропуснат. Българските служби уведомяват Франция, че е влязъл на територията на България. Няколко часа по-късно отново по линия на ШИС в информационната система се залага сигнал за същия човек с искане задържането му въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от Франция, за дейност, извършвана от него за тероризъм.

Същият ден в 14.00 ч. той се явил на ГКПП Капитан Андреево на българо – турската граница и е искал да напусне страната и да влезе в Турция. Той вече е бил задържан за срок от 24 часа. Прокуратурата не разполага с данни за това как се е придвижил от Калотина до Капитан Андреево. Влязъл е у нас с автомобил, пътувал е сам. 

Тази сутрин в прокуратурата в Хасково постъпила заповедта за арест на френски. Законът задължават обвинението в тези случаи да го задържат и това е сторено за срок до 72 часа. В този срок се очаква да се получи европейската заповед от Франция на български език. След това ще се поиска вземане на постоянна мярка задържане от съда. Преди да се получи официалния превод от Франция, от прокуратурата не могат да кажат какви са дейностите в нея, заради което се води разследване и се иска лицето. „Но официалният сигнал, заложен в ШИС е за дейност, свързана с тероризъм”, подчерта Румяна Арнаудова. Самият той до момента не е направил каквито и да е изявления. Осигурен му е служебен защитник и преводач, ако желае да говори. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.