Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Критична ситуация в община Тополовград
31 Август 2016
Пожарът обхваща около 10 хиляди декара, а труднодостъпният терен и вятърът пречат за потушаването му
Критична остава ситуацията в община Тополовград след избухналия вчера голям горски пожар. Фронтът се развива в три посоки - към селата Българска поляна, Черепово и Главан. Обхваща около 10 хиляди декара площ, а труднодостъпният планински терен и вятърът пречат за потушаването на огнището.

Заради огъня са затворени пътищата Харманли - Тополовград и  Свиленград за Стара Загора.

Снощи бяха евакуирани 50 души от най-застрашеното от огъня село Българска поляна. Заместник-кметът на Тополовград Наско Стоянов обясни пред кореспондента на БНР, че нощта е била тежка, защото освен борбата с огнената стихия, се е наложило да се издирват и няколко деца, които в паниката са избягали. След близо един час обаче те са били открити. Сред евакуираните е имало и болно дете, за което медицински екипи са се погрижили:
Само този район се е запазил в годините, а сега и той беше опожарен… от небрежност, коментира Стоянов.

Задържани са фермер и двама негови работници, които са виновни за подпалването. Фермерът е същият, от чието пасище през миналата седмица тръгна големият пожар между селата Изворово и Дрипчево, когато бяха изпепелени 50 хиляди декара гори, ниви и ливади.

Областният управител на Хасково Станислав Дечев каза: Поредното навлизане в пасища с тежка техника. Имаше забрана за косене на пасища и всички пасища трябва да бъдат окосявани с бавно подвижна техника. Към момента се разчистват храсти, дръвчета и се извършва едновременно коситба с тежка техника, която предизвиква пожари.

Кметът на село Българска поляна Станка Стратиева изрази притесненията си: Много се притеснявам да не влезе в селото, но засега няма опасност. Въпреки това хората от Българска поляна са готови за нова евакуация.

Ситуацията все още остава критична, съобщи директорът на Пожарната в Хасково – Николай Вълчев:
Изключително развит пожар, изключително недостъпен терен. Практически не можем да окажем никакво въздействие на горския пожар тук.

100 пожарникари, горски служители, доброволци и 22 противопожарни автомобила продължават борбата със стихията в Сакар планина. Тази сутрин в гасенето се включиха военнослужещи. По-късно се очаква и хеликоптер. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.