Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Цацаров за тютюневите складове: Разследва се по 2 направления
23 Август 2016
Втората посока е свързана с търсене на инвеститорския интерес по отношение на въпросните постройки
Разследването на двата пожара в Тютюневия град в Пловдив ще се извършва по две направления – криминалното ще изяснява прякото възникване на пожара и начина му на разпространение, втората посока е свързана с търсене на инвеститорския интерес по отношение на въпросните постройки. Това заяви в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров.

Извън основната известна досега версия, свързана с привлечения като обвиняем бездомник Любомир Данчев, Цацаров подчерта, че неговото задържане и работата, свързана с неговите действия, по никакъв начин не изключва останалите версии. 

Причината да се акцентира и на т.нар. "друга линия" на разследване е, че според главния прокурор се е вдигнала цяла бариера от административни трудности, свързани с евентуален инвестиционен интерес към тютюневите складове. 
Разследването ще бъде дело на екип от следователи, към които ще се присъединят и служители на ДАНС, уточни Цацаров: 
Предстои да бъде изяснено следното положение. Теоретично, а то вече практически е така, при положение, че сградите са изгорели, какъв е режимът на тяхното застрояване и какъв е обемът задължения на собствениците, както и на общинските и държавните органи. Казано по друг начин - кои административни бариери пожарът е премахнал. От общината, от районното кметство , както и от всички държавни и общински служби , които имат някаква съпричастност към проблема, разследването ще изиска буквално всяка хартия , която е излязла като искане, молба от собствениците и е послужила за някаква цел на собствениците.

Утре експерти от Главна дирекция "Пожарна безопасност" заедно със служители на местната служба започват оглед на складовете. Ще стартира и изготвянето на пожаротехническата експертиза, която е основополагаща за разследването. Ще се работи също и с Министерството на културата, както и с всички институции и местни, и държавни, в които е имало документи, постъпвали от собствениците, или такива, които са им послужили във връзка с имотите. 

На разпити подлежат включително кметът Иван Тотев и главният архитект на града. От своя страна, окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов уточни, че от разпитите на задържания бездомник и от извършената проверка е станало ясно, че той е подпалил и други две необитаеми жилища, в които е живял през 2000 и 2008 година. 

Видеоматериалите сочат, че първоначално огънят е тръгнал именно от стаята на 4-тия етаж, която бездомникът е обитавал. Той е заключвал етажа с катинар. Според свидетелски показания е бранел територията си нож. Бездомникът е излязъл от затвора през март, където е излежавал  едногодишна присъда за грабеж. Той е с лека олигофрения и се води на отчет в Психодиспансера. Назначена му е нова психиатрична експертиза,  но според предишните няма пречки срещу Данчев да се води дело.  
В самата стая на тютюневия склад, където той е бил последно, в деня на пожара е намерен сак с предварително подготвени дрехи, което се смята за доказателство, че е смятал да се мести в друго жилище. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.