Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
БСП и АБВ се разведоха, реформаторите не се разбраха
23 Август 2016
Причината е, че социалистите не приемат предложения от АБВ проект за споразумение
БСП взе решение да не продължава преговорите с АБВ за обща кандидатура за президентските избори.
 
Причината е, че социалистите не приемат предложения от АБВ проект за споразумение. Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви: Зад нас, зад партията, поне по последни данни, стоят 17% от българските граждани, зад тях – 1,7. Трябва да отчитаме тези факти, когато се събираме, аргументирано и с взаимно уважение правим някаква коалиционна формула. Очевидно това не се отчита. Предложенията за състав на коалиционен съвет, за управление на коалицията, за кампания, за щаб, които нарушават това съотношение на подкрепа в обществото, за нас не е приемливо. Техните предложения нарушават това съотношение, което двете партии имат. 

Нинова каза още, че кандидатът за президент на БСП генерал Румен Радев ще бъде подкрепен от широк инициативен комитет, в който ще влязат патриотични организации, земеделски и студентски съюзи. 
 
Партиите от Реформаторския блок не постигнаха съгласие за общ кандидат за президент и на днешното заседание на Изпълнителния съвет.

В петък ще има среща на лидерите на партиите от Реформаторския блок и следващия вторник се очаква да бъде издигната обща кандидатура. 

Лидерът на ДСБ Радан Кънев беше лаконичен: Да, безспорно стигнахме до напредък.Според министър Николай Ненчев, който е и председател на БЗНС, Корман Исмаилов се е отказал от номинацията за кандидат за президент.
Ненчев отново настоя да се водят разговори за издигане на общ кандидат за президент от РБ и ГЕРБ:
Очаква се тази инициатива да дойде от ГЕРБ. Те са най-голямата политическа партия и аз се обръщам към тях да проявят повече разум. Нямаме време, при вече издигнат кандидат ще стане по-трудно.

За предложението на БЗНС да се издигне обща кандидатура с ГЕРБ, Найден Зеленогорски коментира:
Няма друга партия, която да подкрепя тази теза. Тезата ни е, че си вървим по пътя, издигаме си собствена кандидатура и участваме на изборите. И до голяма степен тя се потвърждава от проучванията, това поне мога да ви го кажа категорично. Да коментираме обща кандидатура, при положение че в ГЕРБ очевидно се върви към партийна кандидатура, не ми се струва съвсем логично. Едно е да седнем заедно и да обмисляме кандидатури, друго е вече да е начертан графикът, да има слоган на кампанията и да се чака просто кандидатът. Ние някак си вече не сме на място там.  

За Движение „България на гражданите“ най-убедителна е кандидатурата на скулптора проф. Велислав Минеков. 
 
Предварително проучване в партийните структури показва, че неприемлива е кандидатурата на Гроздан Караджов – от около 800 делегати само двама го подкрепят, уточни Настимир Ананиев. Той припомни, че ДБГ е най-голямата партия в блока с най-добър резултат на местните избори, а мнозинството от симпатизантите на РБ очаква той да излезе със самостоятелна кандидатура.

В ДБГ имат и колебания около кандидатурата на Трайчо Трайков, който демонстрирал колебливо поведение, а целта на РБ, формулирана от Ананиев е или победа, или най-малко балотаж. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.